Expoziția ”Casa e trasloco” semnată de Sandro Bracchitta încheie a treia ediție Diplomatic Art
Galeria Pygmalion din Timișoara găzduiește joi, 5 aprilie 2018, de la ora 18.00, vernisajul expoziției semnate de Sandro Bracchitta. Expoziția reprezintă a treia și ultima etapă a proiectului Diplomatic Art, intitulat generic Casa e trasloco / Casă și strămutare, care a început anul trecut.
Articol de Dana Florea, 30 martie 2018, 15:20 / actualizat: 10 aprilie 2018, 8:33
Realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, prima misiune diplomatică deschisă în oraș (1922), ediția a 3-a Diplomatic Art (2017/2018) a marcat împlinirea a 300 de ani de la nașterea lui Francesco Griselini (1717-1787), important cronicar al Banatului.
Prima parte a proiectului, Casa e trasloco (1), a avut loc în iulie 2017 printr-o călătorie de studii, Pe urmele lui Griselini, ghidată de Asociația Prin Banat, la care au participat artistul vizual Sandro Bracchitta (Ragusa, Sicilia) și antropologul Francesco Marano (Matera). Etapa a doua, Casa e trasloco (2), a fost concretizată în luna noiembrie 2017 prin expoziția și conferința susținută de Francesco Marano la Timișoara.
„Pornind de la premisa că “acasă” reprezintă un cumul de experiențe și trăiri care se leagă de un anumit loc și de anumite persoane, expozițiile vor surprinde câteva aspecte particulare ale relației dintre statornicie și dezrădăcinare. ” , spune curatoarea Maria Orosan Telea despre conceptul Casa e trasloco.
Maria Orosan Telea este istoric de artă, asistentă în cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara.
Sandro Bracchitta este profesor de gravură la Accademia di Belle Art din Palermo. Trăiește și activează la Ragusa (Sicilia, Italia). S-a format ca pictor la Academia de Arte Frumoase din Florența, dar s-a consacrat ulterior ca și gravor. A debutat la începutul anilor ’90, participând de-a lungul carierei sale la numeroase expoziții internaționale. Lucrările sale au fost incluse în cea de-a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția, iar din 2017 este prezent în colecția permanentă Cabinetul de Desen și Stampe a Muzeului Uffizi din Florența.
Diplomatic Art este un proiect internațional care promovează în principal artiști din țările care au Consulate Generale și Onorifice în Timișoara, inclusiv din România. Prima ediție având loc în anul 2014 la Timișoara și de atunci a însumat 15 evenimente cu 87 artiști participanți din 18 țări plus România, la care se adaugă alte 5 țări (consulatele existente în perioada interbelică și Australia).
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.