Fosilele unui mamifer preistoric, descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului
Fosilele unui mamifer preisotirc au fost descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului de o echipă de internațională de cercetători. Este vorba despre un manifer care a fost contemporan acum 70 de milioane de ani cu dinozaurii pitici din Transilvania.
Articol de Radio Timișoara, 21 mai 2018, 17:15
Descoperirea echipei, condusă de dr. Zoltan Csiki-Sava, de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, a fost anunțată într-un studiu apărut într-o prestigioasă publicație a Academiei de Științe a SUA.
Noua specie de mamifer, cu o vechime de 68 de milioane de ani, a fost identificată pe baza unui schelet parţial descoperit într-un sit de pe teritoriul Geoparcului UNESCO. Această specie nouă aparţine unui grup de mamifere primitive complet dispărut în zilele noastre, numite multituberculate. Numele provine de la forma și structura dinților, premolarii şi molarii fiind acoperiţi de un număr mare de mici excrescenţe.
Noul mamifer preistoric, care a coexistat cu dinozaurii pitici din fosta Insulă a Haţegului la sfârşitul perioadei Cretacic, a primit numele de ‘Litovoi tholocephalus’.
“Numele a fost ales pentru a onora unul dintre primii voievozi medievali ai zonei care a avut sub stăpânire inclusiv regiunea Haţegului”, se precizează în comunicatul Geoparcului.
Primul craniu parţial al unui mamifer multituberculat a fost descoperit însă pe teritoriul Geoparcului în urma cu circa 40 de ani şi a fost denumit ‘Kogaionon’, în amintirea legendarului munte sfânt al dacilor.
Sursa: Agerpres