FOTO / AUDIO / Macheta în mărime naturală a avionului Vlaicu II, la Giroc
O machetă a avionului Vlaicu II, în mărime naturală, a fost dezvelită, sâmbătă, în comuna timişeană Giroc. Evenimentul a avut loc în Parcul Copiilor, care va purta de acum înainte numele aviatorului român.
Articol de Radio Timișoara, 25 octombrie 2014, 13:13
La inaugurare a fost prezent şi singurul astronaut român, Dumitru Prunariu, care declara că că este foarte importantă aducerea în prim plan a memoriei aviatorilor, inginerilor şi constructorilor de avioane români, a celor care au pus bazele industriei aviatice în ţara noastră.
Aurel Vlaicu s-a născut în 19 noiembrie 1882 la Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara. Vlaicu a terminat cursurile Colegiului Reformat al Liceului Calvin din Orăștie, care din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luându-și bacalaureatul la Sibiu în 1902.
Și-a continuat studiile inginerești la Universitatea din Budapesta și la Technische Hoschschule München, în Germania, obținându-și diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim.
În 1908 se întoarce la Binținți unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna lui 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviației mondiale) în iunie 1910.
În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile.
La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina.