FOTO/ AUDIO/ Povestea ultimului opincar profesionist. Încălțările lui au ajuns la Prințul Charles, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis
În ziua de astăzi, opincile pot fi văzute mai des prin muzeele țării, iar meseria de opincar este pe cale de dispariție.
![FOTO/ AUDIO/ Povestea ultimului opincar profesionist. Încălțările lui au ajuns la Prințul Charles, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis FOTO/ AUDIO/ Povestea ultimului opincar profesionist. Încălțările lui au ajuns la Prințul Charles, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/11/opincar-3.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 7 noiembrie 2017, 09:54 / actualizat: 8 noiembrie 2017, 6:29
Ultimul opincar profesionist din România a venit, recent, la Muzeul Satului Bănățean. De-a lungul anilor, bătrânul i-a învățat pe studenții americani cum se confecționează și cum se poartă opinca românească și le-a dăruit tradiționalele încălțări Prințului Charles al Marii Britanii, președintelui Franței, Emmanuel Macron, și șefului statului, Klaus Iohhanis.
Opinca, fabricată din piele de porc, de vită și mai apoi din cauciuc, poate fi văzută la muzeu, unde a întâlnit-o și reporterul Radio Timișoara. Alexandru Ilinca, un bătrân gureș, cu barbă albă și cămașă cu motive naționale, încălțat în opinci, seamănă mai mult cu un dac coborât de pe Columna lui Traian.
“Opinca a fost o necesitate. Înainte, opinca era încălțămintea pe care o folosea țăranul român. Opinca era confecționată din piele de porc – după posibilități –, de vită – dar vita o tăia foarte rar pentru că era mai importantă decât un membru al familiei. La noi la țară, toate babele făceau opinci. Cel mai frumoase le făcea taică-meu. Femeile, cum sunt curioase, se întâlneau la anumite evenimente, se uitau la încălțăminte, pe lângă că se uitau la îmbrăcăminte. Și au întrebat-o pe maică-mea: <Cine le-a făcut, tu?>, <Nu, că eu nu prea mă pricep, dar le-a făcut Gheorghe al meu>. Și în felul acesta au venit la taică-meu să le lucreze. Dar nu pentru bani. Poate îi dădeau o sticlă cu lapte sau un mic ajutor, poate nimic. Dar tata se bucura că e apreciat și băgat în seamă și în felul acesta a ajuns opincarul comunității”, povestește Alexandru Ilinca.
Meșteșugarul deține și un sortiment aparte reprezentat de o pereche de opinci din tablă.
“Opinca respectivă o purta fierarul sau nevasta lui, în atelierul lui, pentru că era foc aprins. Dacă era să meargă desculț, se ardea, dacă meregea cu din astea de porc sau vită se ardea pe talpă. Așa și-au făcut din tablă”, povestește opincarul.
Alexandru Ilinca se mândrește că a încălțat cu opinca românească pe mai marii țării dar și ai lumii.
“Prințului Charles i-am și oferit o pereche de opinci. Ultima dată a fost vizita președintelui Franței, domnul Emmanuel Macron cu nevasta și domnul Iohannis cu doamna. Le-am oferit la fiecare câte o pereche de opinci și de ciorapi. Și la femei și la bărbați. Domnul Macron a fost atât de impresionat încât a și uitat că mai este președinte că îmi făcea gesturi de mulțumire și de apreicere”, își aduce aminte Alexandru Ilinca.
Deși este ultimul opincar profesionist, meșterul Ilinca este convins că arta confecționării opincilor nu va dispărea odată cu el. Are ca aliat internetul unde curioșii pot vedea tehnologia confecționării opincilor. În plus, a școlit sute de tineri la târgurile la care a participat și a reușit să lase această moștenire generațiilor viitoare.
Ascultați povestea ultimului opincar profesionist în reportajul realizat de Remus Nistoran: