FOTO / AUDIO / Sute de invenții și inovații la prima ediție a Salonului de la Timişoara
Peste 150 de invenţii şi inovaţii sunt prezentate la prima ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii ‘Traian Vuia’.
Articol de Radio Timișoara, 11 iunie 2015, 14:42
Inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă participă cu patru invenții, medaliate cu aur la diverse saloane internaționale. Cunoscut pentru ideile sale în domeniul industriei auto, Birtok Băneasă a venit la Timișoara cu invenții care au ca principal rol reducerea consumului de carburant la autovehicule.
Este vorba despre dispozitivul dinamic de tranfer al aerului, care a fost testat pe camioanele Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional. A doua invenție este filtrul supra-aspirant, proiectul Salvital SMURD care a fost implementat la noi în județ (Hunedoara – n.r.), am și filtrul supra-aspirant inversat, prima mea invenție și deflectorul termic integrat.
Una dintre cele mai interesante invenţii este prototipul unui scooter electric, realizat de o echipă din Arad, reprezentantă de Flavius Bălaj.
Un scuter electric cu un design special și o greutate specială, cu un consum special. Și prețul este special. Are o ergonomie bună, poate fi folosit și ca trotinetă și ca și scuter, după cum vrea utilizatorul. Foarte comod, foarte economic în exploatare, adică consum foarte redus de energie. La o priză normală se încarcă, autonomia, în funcție de greutate, vânt, este între oră, o oră și jumătate – două ore. Atinge 25 km/h.
Inventatorul timişorean Remi Rădulescu a prezentat, între altele, dispozitivul mecanic de închidere a gazelor în caz de seism , cu care a câștigat medalia de aur la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva, dispozitivul mecanic de închidere a gazelor în caz de seism.
Printre participanţi sse mai numără şi Toader Buţincu din Bucureşti care ar vrea să găsească investitori dispuşi să realizeze ‘maşina zburătoare’ și Ciprian Davidoni, inventatorul îngrăşământului magnetic, care stimulează creşterea culturilor cu până la 30%, dar şi reprezentanţi ai Institutului de Sudură şi Încercări de Materiale Timişoara.
Salonul se desfășoară în perioada 11-13 iunie la Casa Tineretului din Timişoara, orarul de vizitare este între 09:00 și 18:00.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Alexandra Marian: