FOTO/ AUDIO/ Voluntari inimoși au colorat satul morilor de apă din Banat
Rudăria, satul morilor de apă din Caraș-Severin, a fost “colorat” de voluntari. A fost o acțiune de trei zile, timp în care peste 150 de oameni au renovat aproape 30 de case. Prin organizarea acestui proiect, Asociația Acasă în Banat și-a dorit, în primul rând, să scoată în evidență importanța turistică a zonei și să-i determine pe localnici să se promoveze mai bine.
Articol de Radio Timișoara, 24 iunie 2019, 11:13
Acțiunea din comuna cărășană Eftimie Murgu, fostă Rudăria, a fost în mare parte o reușită. Din păcate a fost umbrită de câțiva localnici care au refuzat ajutorul oamenilor care au venit cu inima deschisă să le refacă fațadele caselor gratuit. Cei mai mulți locuitori, majoritatea în vârstă, au fost încântați de felul în care au arătat casele la final, dar mai ales de dragostea arătată de voluntari.
“Asta a fost mână cerească pentru nevoiași, că e pensia mică, n-ai din ce să faci. Așa au copiii omenie, nici băiatul meu nu-i așa de omenos cum sunt ei”, spune o localnică.
Printre cei 150 de voluntari prezenți la Eftimie Murgu s-au aflat și două fete din Republica Moldova, care locuiesc în București. Au venit în vestul țării impresionate de ideea de a renova o localitate în perspectiva atragerii turiștilor. A fost pentru prima dată când au văzut mori de apă funcționale.
“N-am mai auzit până acum de așa ceva. Trebuie să se investească în tot ce ține de turism, ca să vină oamenii să viziteze”, spune una dintre tinere.
“E un loc unic. Noi n-am mai văzut, de exemplu, atâtea mori într-un singur loc. Simți că te detașezi de restul lumii. O să venim peste zece ani să ne lăudăm copiilor <uite, aici am vopsit eu>”, a spus a doua tânără.
Deși dezamăgită de refuzul unor localnici de a le fi renovate casele gratuit, inițiatorea proiectului Colorează Satul i-a încurajat pe oameni să își deschidă nu doar casele pentru turiști, ci și mintea pentru că experiențele inclusiv culinare pe care le pot oferi celor care ajung în zonă sunt unice.
“Trebuie să își deschidă porțile, trebuie să își deschidă un pic și mințile să primească cu brațele deschise ce li se oferă dar și să se gândească foarte bine că acest loc este cu adevărat turistic. Nu trebuie să ofere condiții ca de hotel de cinci stele ci să ofere o experiență efectiv autentică a acestui sat. Satul Rudăria nu are doar morile, nu are doar Cheile Rudăriei, ci are oamenii de aici care știu să facă niște bunătăți extraordinare. Fac o brânză de găinușă care deja e faimoasă, gogoși, coleșă, cârnați, brânză friptă și pâine la cuptor”, spune Nicoleta Trifan.
La rândul său, primarul comunei, Mihai Vlădia, crede că principalul câștig al proiectului este redobândirea spiritului de întrajutorare pentru care, în trecut, oamenii de aici erau cunoscuți.
“Rudăreanul, când venea cu căruța de porumb sau de lemne, toți vecinii veneau și ajutau. Astăzi lucrurile s-au deteriorat puțin. Cred că marele câștig al acestei acțiuni va fi tocmai recâștigarea spiritului de întrajutorare, de voluntariat”, spune Mihai Vlădia.
Cei de la Asociația Acasă în Bant sunt hotărâți să continue proiectele de renovare a caselor din vestul țării și urmează să anunțe care este următoarea localitate pe care o vor colora.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea: