FOTO / AUDIO Ziua Timișoarei, marcată pe 3 august
Pe data de 3 august se împlinesc 96 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub administraţia sârbească de trupele Armatei Române, conduse de colonelul Virgil Economu.
Articol de Carla Chiu, 3 august 2015, 14:05
Luni, manifestările au început cu depunerea de coroane şi jerbe la bustul colonelului, de către primarul Nicolae Robu şi alte oficialităţi locale şi judeţene.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu:
La 96 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub administraţia sârbească, municipalitatea a dezvelit, pe Aleea Personalităţilor, bustul academicianului Pius Brînzeu şi al poetului Anghel Dumbrăveanu. Cele două busturi dezvelite luni sunt ultimele amplasate pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central. Primărul Timișoarei, Nicolae Robu, spune că se caută acum soluţii pentru amenjarea unei noi zone cu astfel de monumente.
Această zonă a devenit deja ocupată de busturile unor mari personalități ale orașului nostru și ne preocupă să găsim o continuare, într-un alt loc potrivit. Mă bucur că astăzi (n.r. luni, 3 august) am reușit să dezvelim și busturile altor două personalități ale orașului nostru.
Luni, de ziua Timișoarei, au fost decernate titluri de Cetăţean de Onoare al municipiului unor personalităţi ale orașului, care au avut o contribuție remarcabilă.
Prof. univ. dr. Coleta de Sabata a fost prima femeie rector a Universităţii Politehnica (1981-1989), prestigios om de ştiinţă, autor al mai multor lucrări de amploare dedicate Institutului Politehnic Timişoara şi activităţii ştiinţifice a acestuia.
Astăzi este una dintre cele mai fericite zile din viața mea pentru că în orașul pe care îl iubesc de zeci de ani, în care mi-am creat întreaga carieră și am dus-o atât de departe cât am putut, atât pe plan didactic, cât și pe plan științific și mai târziu chiar pe plan literar, am primit un înalt titlu care mă onorează, mă bucură și mă face să fiu foarte, foarte fericită.
Prof. univ. dr. Iosif Ştefan Drăgulescu, a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş’ din Timişoara, ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ciorbea, iniţiator şi fondator al proiectului de înfiinţare al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
Tiberiu Ceia este cel unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din Banat. El a primit disticția în clădirea rectoratului Politehnicii, iar momentul a fost deosebit de încărcat de emoție pentru interpretul de muzică populară:
Este ziua orașului meu drag, iar emoția a fost cu atât mai puternică pentru că în 1943, tocmai în locul acesta, în această casă, socrul meu a înființat CEC-ul, venind de la București. A ocupat un întreg apartament. În 1944, nevasta mea s-a născut chiar aici, în această clădire. Nu știu, am trăit emoții puternice, pentru că s-a întâmplat chiar aici să mi se acorde acest titlu.
Prof. ing. dr. doc. Honoris Causa Ioan M. Anton a fost dezvoltatorul şcolii româneşti de maşini hidraulice şi rector al Institutului Politehnic Timişoara. Şi-a început cariera de cadru didactic al Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara în 1949, devenind vicepreşedinte al Academiei Române.