FOTO / La Timișoara, începe Oktoberfest cu bere, muzică bavareză și cârnații picanți XXL
Timişorenii sunt invitaţi la bere rece, cârnaţi picanţi XXL şi muzică bavareză. Cea de-a doua ediţie a Oktoberfest începe joi, la Timişoara, cu preparate tradiţionale bavareze şi bere din belşug, precum şi cu multe surprize, promit organizatorii.

Articol de Radio Timișoara, 23 septembrie 2015, 20:18
‘Boieri dumneavoastră, cinstite jupâniţe, bănăţeni care sunteţi, voi timişoreni şi voi, iubitori de bere, poftiţi la Oktoberfest!’, este îndemnul adresat de organizatori publicului.
Actuala ediţie îl va aduce pentru public pe Unchiul Hans – mascota, parada carelor cu bere, cârnatul ‘XXL’ picant sau cu caşcaval, fanfare şi muzică nemţească, concurs karaoke, concursuri (Miss Heidi, pregătirea lăzii cu zestre, Miss Popularitate şi Regele Oktoberfest) şi multe alte surprize.
Butoaiele cu bere vor fi încărcate joi în Care Alegorice, iar parada va porni, la ora 17:00, din Piaţa Operei spre Iulius Mall. Acolo a fost montat cel mai mare cort pentru evenimente din România, cu o capacitate de 4.500 de locuri şi o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi, spune Anemona Hermeneanu, organizator.
O să vedeți un cort pictat în formă de cabană bavareză, iar în interior, în premieră, cortul are balcoane. Parada va fi grandioasă[…] Formațiile sunt aduse direct din Germania, berea este rece, cârnatul este XXL este pregătit pentru consumatorii săi și, deci, porțile vă sunt gratuit deschise.
Petrecerea va începe la ora 18:00, când primarul Nicolae Robu va deschide primul butoi cu bere. Festivalul româno-bavarez al berii se va încheia în 4 octombrie.
Oktoberfest este o sărbătoare a recoltei şi, conform istoricului timişorean Ioan Haţegan, inclusiv şvabii din Banat aveau o astfel de sărbătoare, dar în ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate prin plecarea masivă a nemţilor în Germania, ducând odată cu ei şi frumoase obiceiuri – Kirchweih (hramuri bisericeşti), zile ale recoltei (numite, acum, Oktoberfest) sau Fărşangul (carnaval cu măşti, la intrarea în Postul Paştelui).
Foto: Constantin Duma