FOTO / Porţi deschise la Uzina Hidroelectrică Timişoara
Societatea de termoficare Colterm organizează acţiunea la 130 de ani de la introducerea iluminatului electric în Timişoara şi 104 ani de la înfiinţarea uzinei.
Articol de Carla Chiu, 13 noiembrie 2014, 11:32 / actualizat: 13 noiembrie 2014, 13:56
Directorul Colterm, Mircea Cristian, spune că Uzina Hidroelectrica este un adevărat muzeu al tehnicii şi un moment important în istoria Timişoarei. Astfel, vizitatorii pot vedea unul dintre cele mai vechi şi importante vestigii industriale din oraş.
Uzina Hidroelectrică din Timişoara a fost proiectată de inginerul Emil Szilard şi este prima centrală – baraj construită în ţara noastră. Este unul dintre cele vechi şi importante vestigii industriale, spune Emil Drăgoescu, unul dintre puţinii maiştri care mai lucrează acolo.
Hidrocentrala de pe Bega datează din 1910, ca atare funcționează de 104 ani. Punerea în funcție a aut loc pe 3 mai 1910. În momentul de față nu producem decât 115 kw, ar însemna cam un bloc de locuințe, eventual. Importanța nu e neapărat în cantitatea de energie electrică furnizată, ci faptul că încă funcționează.
De un sfert de veac, Sorin Mirea are grijă de cele 3 turbine ale hidrocentralei. Doar în Viena şi la Băile Herculane au mai existat astfel de turbine însă doar cele din Timişoara mai sunt funcţionale
Construcția a început în 1906, s-a terminat în 1910, iar de atunci, cele trei turbine funcționează non-stop. Turbinele au fost făcute în Budapesta și remarcabil este că, din câte știu eu, sunt unice în stare de funcționare la ora actuală.
Timişorenii pot vizita Uzina Hidroelectrică joi, până la ora 18:00.
Sursa foto copertă: panoramio.com