FOTO / Unul din turnurile gemene ale casei Csermak din Timișoara a fost refăcut. Turnul risca să se prăbușească în orice moment
În urmă cu 12 ani, Primăria Timişoara a plătit pentru restaurarea celor două turnuri aflate pe casele Csermak, din cartierul Iosefin. Din păcate, banii au fost suficienţi doar pentru un singur turn, celălalt fiind lăsat pradă trecerii timpului. Aşa s-a ajuns ca, în urma unei furtuni puternice, turnul din dreapta să devină un un pericol. S-a înclinat şi putea să se prăbuşească în orice clipă. Arhitectul timişorean, Valentin Luca a întocmit un proiect de restaurare, în valoare de 10.000 de euro, pe care l-a donat asociaţiei de locatari, în 2013.
Articol de Radio Timișoara, 21 ianuarie 2016, 11:24
Trebuia mers cu un proiect de restaurare, expertiză tehnică și proiect de rezistență. Dânșii au avut doar o parte din bani cu care am putut să acoperim doar partea de rezistență. Pentru partea de arhitectură, care trecea de 10.000 de euro, nu au mai dispus de această sumă. Atunci eu am spus că trebuie să facem ceva pentru că turnul era în posibilitate de colaps iminent, practic la următoarea furtună ar fi căzut. Am hotărât să donez proiectul de arhitectură, am făcut un act de donație. Eu sunt fericit că am reușit să salvez. Toată structura era putrezită, noi practic turnul l-am dat jos și l-am construit de la zero.
Lucrările la turnul casei Csermak au fost terminate cu succes. Peste 90 la sută din cheltuieli au fost suportate de Primăria Timişoara, restul de către locatari.
Sorin Borşan, preşedintele Asociaţiei de Locatari, spune că înainte ploua în casele locatarilor, turnul nefiind restaurat până acum.
Un timișorean care locuişte în Casa Csermak de 32 de ani, Ioan Bănariu, spune că de la o furtună puternică din 1999 s-au descoperit problemele și de atunci s-a degradat progresiv.
Imobilul a fost construit în 1907 şi a aparţinut fraţilor gemeni Nandor şi Tamas Csermak. Era o clădire apartemente pentru închiriat. Străduţa îngustă dintre cele două imobile ar fi trebuit să se fie o copie a cunoscutei străzi Vaci utca din Budapesta, unde cei mai faimoşi şi avuţi oameni ai capitalei maghiare îşi cheltuiau banii, devenită acum atracţie turistică, cu magazine, restaurante, cafenele, aflate pe stradă sau în curţi interioare. Venirea primului Război Mondial a schimbat lucrurile.
Înainte
După
Ascultați reportajul în format audio realizat de Stefan Both: