FOTO / VIDEO / Expoziția ‘Our Body’ de la Timișoara, vizitată de aproape 1.000 de persoane în primul weekend
Articol de Radio Timișoara, 8 februarie 2016, 02:22
Vizitatorii au venit în număr mare din Timișoara, dar și din județul Timiș precum și din Reșița sau Caransebeș. Reprezentanții Muzeului Banatului vor amplasa în aceste zile o hartă în zona Castelului Huniade, întrucât majoritatea celor care vin din afara orașului să vadă expoziția se duc în Piața Huniade, însă sediul de aici al muzeului se află în ample lucrări de reabilitare.
Cei care vin să vadă expoziția pot vedea sute de organe umane, secțiuni dar și corpuri conservate prin tehnica plastinării. Practic, țesuturile sunt conservate la nivel microscopic prin impregnare polimerică (tratate cu cauciuc siliconic lichid), ceea ce le va permite vizitatorilor să observe modul în care funcționează organismul.
Directorul de marketing al expoziției “Our Body”, Heidi Pinchal, a anunțat încă de la inaugurare că vizitatorii vor avea ocazia să observe aspecte uimitoare legate de corpul omenesc.
În această expoziţie veţi vedea foarte multe exemple de boli. Avem expuse atacuri cerebrale, boli ale ficatului, cancer pulmonar, plămâni înneriţi de la fumat sau de la poluare. Veţi vedea tumori, cancer uterin. Varietatea este mare.
Controversele legate de această expoziție nu au ocolit nici orașul de pe Bega, unde reprezentanții Societății Timișoara au cerut închiderea și interzicerea evenimentului, întrucât prezintă corpuri umane reale aduse din China, probabil aparţinând unor dizidenţi executaţi în închisorile chineze.
Anca Florescu, din partea Societății a cerut dovezi legate de cauzele care au dus la decesul celor ale căror corpuri au devenit exponate.
Pe noi ne interesează mai mult cine sunt cei expuși în această expoziție, dacă posedați documente cu privire la cauzele morții lor și le puteți prezenta. Dacă ne puteți prezenta consimțământul lor și al familiilor lor spre a fi expuși în acest mod și purtați prin lume.
De cealaltă parte, Heidi Pinchal a dat asigurări că, pentru fiecare exponat, există acte de consimţământ şi că donatorii au fost de acord ca rămăşiţele lor să fie folosite în scop educaţional.
Expoziția este deschisă până în 28 aprilie și poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 – 22.00. Prețul biletelor pentru adulți este, de luni până vineri, de 45 de lei, respectiv de 54 de lei la final de săptămână. Studenții și pensionarii vor plăti 35 de lei în timpul timpul săptămânii lucrătoare și 45 de lei la final de săptămână. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani prețul este de 28 de lei, de luni până vineri, și de 34 de lei în weekend. Copiii cu vârsta de sub 7 ani vor intra gratuit, iar grupurile și familiile beneficiază de abonamente la tarife speciale.