Fragmente dintr-o dronă, descoperite în zona localităţii Plauru
Fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite sâmbătă de militari ai Forţelor Navale Române, anunţă Ministerul Apărării.
Potrivit unui comunicat al MApN, militari din Forţele Navale Române au cercetat zona Plauru, după ce au fost informați de autoritățile locale despre posibila existența a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitate.
“În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză şi expertizare tehnică”, precizează MApN.
Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.
Identificarea de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă, precizează preşedintele Klaus Iohannis.
“Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile ruseşti la porturile ucrainene de la Dunăre”, afirmă şeful statului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat solidaritatea Alianţei cu România, într-o convorbire la telefon cu preşedintele României, Klaus Johannis, după ce bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul ţării.
Într-un mesaj postat pe reţeaua socială X, oficialul NATO a spus că nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare.
“Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 în cadrul politicii aeriene a NATO. Suntem solidari cu România”, a scris Stoltenberg.
Articol de Radio Timișoara, 10 septembrie 2023, 00:13