Fraţii Buzeşti e azi Strada Ta, oriunde te-ai afla!
Etimologia Nomenclatorului Stradal – povestea numelui din spatele plăcuţei indicatoare; capturi ilustrative de pe Google Maps şi Google Earth. Rubrică permanentă la Radio Timişoara susţinută de Radu Micu. Ne puteţi scrie eMail dacă doriţi să aflaţi detalii şi despre strada dvs. sau, dimpotrivă, dacă ştiţi poveşti frumoase de pe strada pe care aţi stat sau poate locuiţi şi acum!
Articol de Radu Micu, 13 august 2021, 09:37 / actualizat: 15 februarie 2024, 18:19
Fraţii Buzeşti este o stradă paralelă Căii Bogdăneştilor, aflată acum în reparaţii capitale şi lărgire pentru a se unii, cu un pod peste Bega, cu Bulevardul Dâmboviţa, oferind astfel timişorenilor prima posibilitate de a ajunge din Sud în Vest fără să treacă prin Centrul Oraşului, după planurile făcute de habzburgi în 1700, la alungarea turcilor.
Frații Buzești au intrat în istorie! Radu, Preda și Stroe Buzescu s-au remarcat în timpul campaniilor lui Mihai Viteazul împotriva armatelor otomane. Au fost cei mai importanți sfetnici ai domnitorului, iar, după moartea acestuia, frații Buzești s-au opus scurtei domnii a moldoveanului Simion Movilă și l-au ajutat pe Radu Șerban (care le era unchi după mamă) să ajungă pe tronul Țării Românești în octombrie 1601. Pe baza autorităţii politico-militare, ei au sprijinit continuu domnia lui Radu Șerban. Despre Boierii Buzești au scris istoricii Alexandru D. Xenopol, Nicolae Iorga, Alexandru Odobescu și Grigore Tocilescu care au relevat faptele lor de vitejie.
Sursele istorice menționează că locul lor de baștină a fost satul Cepturoaia (azi comuna Iancu Jianu, județul Olt), în care au ridicat Mănăstirea Căluiu.
Preda Buzescu și fratele său Radu Buzescu sunt înmormântați în Mănăstirea Căluiu, a cărei construcție a fost finalizată pe cheltuiala celor trei frați.
Stroe Buzescu este înmormântat la Mănăstirea Stănești (comuna Strejești – Olt), o altă ctitorie a familiei Buzescu. În pronaos se află piatra scrisă care acoperă rămășițele lui Stroe Buzescu, răpus după lupta lui învingătoare cu nepotul hanului tătăresc, la 1602.
Pentru a răsfoi albumul nostru cu mai multe străzi radio-grafiate vă aşteptăm la secţiunea dedicată de pe site: Click!
De asemenea, aveţi la dispoziţie butonul Search, lupa din dreapta sus, unde puteţi căuta o anumită stradă, sperând că am radiografiat-o deja. Dacă (încă) nu am trecut pe acolo, fiţi convinşi că vom veni curând. Pentru a urgenta abordarea ei, aşteptăm un mesaj conform paragrafului de mai sus!
Ascultați acest episod, și toate celelalte, în PODCAST!