Germania sărbătorește 25 de ani de la reunificare
Unificarea Germaniei divizate, la 3 octombrie 1990, constituie un moment cheie nu numai pentru istoria contemporană a Republicii Federale, ci şi pentru istoria Europei, scrie Europa Liberă într-un material consacrat acestui subiect.
Articol de Radio Timișoara, 3 octombrie 2015, 14:33
Anul acesta, festivităţile centrale au loc în metropola landului Hessen, în oraşul Frankfurt pe Main, în prezenţa reprezentanţilor guvernului federal şi cei ai landurilor, a preşedintelui ţării şi a numeroşi invitaţi din străinătate.
În ziua de 3 octombrie, care este şi Ziua naţională a Germaniei, sunt prevăzute o serie de ceremonii şi la Berlin, unde sunt aşteptaţi peste 1 milion de persoane.
Primul pas concret care a premers unificarea politică propriu-zisă a fost unificarea monetară din data de 1 iulie 1990.
În urma celor 13 consultări între reprezentanţii puterilor aliate cu cei din cele două Germanii s-a ajuns la celebrul acord ‘2+4’, semnat la 12 septembrie la Moscova care, practic, a consfinţit unificarea. Parlamentul est-german se pronunţase deja la 23 august pentru integrarea RDG-ului într-un singur stat german, suveran, independent şi liber, iar la 3 octombrie 1990 RDG-ul înceta să mai existe.
Fostul cancelar Helmut Kohl a promis, înaintea unificării celor două Germanii, că regiunile estice se vor transforma în ‘ţinuturi înfloritoare’. Condiţiile generale din partea răsăriteană s-au apropiat în multe domenii de cele occidentale. Şi totuşi, şi după un sfert de secol continuă să existe un decalaj est-vest, precum rezultă dintr-un studiu dat publicităţii de ‘Berlin Institut’, specializat pe cercetări demografice şi dezvoltare. Autorii studiului consideră că o depăşire totală a decalajelor actuale va fi imposibilă în următorii ani, mai scrie Europa Liberă în materialul său.
Sursa: Agerpres / Foto: www.realitatea.md