Grădina zoologică din Hunedoara, implicată într-un program de salvare a zimbrilor
Articol de Radio Timișoara, 26 ianuarie 2017, 06:30
Cei doi zimbri de la Hunedoara, o femelă de 11 ani şi un mascul de 2 ani, reprezintă şi principalul punct de atracţie al grădinii zoologice în perioada de iarnă.
Medicul veterinar Ciprian Hodor a explicat că organizaţia WWF România a gândit un proiect de colaborare pentru grădinile zoologice, în sensul formării unor centre de reproducţie, în care să fie obţinuţi pui în captivitate.
În situaţia de la Hunedoara, masculul şi femela provin din Germania, dar din rezervaţii diferite. Veterinarii se aşteaptă ca primul pui de la cei doi să vină pe lume în cursul anului 2018. După ce va creşte o perioadă alături de părinţii săi, puiul de zimbru va fi eliberat în sălbăticie într-o pădure din ţară.
Zimbrii de la grădina zoologică din Hunedoara se comportă foarte bine, au un ţarc amenajat în pădure, iar suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi pe care se pot desfăşura este de 10 ori mai mare decât prevăd normele în vigoare. Îngrijitorii s-au obişnuit să-i hrănească şi le face plăcere să lucreze cu aceste animale.
Turiştii sunt încântaţi să vadă zimbrii de la Hunedoara, mai ales că padocul animalelor se află chiar la intrarea în grădina zoologică.
Grădina zoologică din Hunedoara este a doua din judeţul Hunedoara unde pot fi văzuţi zimbri în captivitate, după Rezervaţia de la Haţeg-Slivuţ.