Ascultă Radio România Timișoara Live •  Informatii, comentarii

Gustul ca patrimoniu: Sunteți pasionați de gătit? Puteți înscrie rețetele bănățene ale bunicii într-un concurs inedit

“La Pas” este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES. Concursul de rețete tradiționale “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul acestui proiect. Concursul se adresează celor pasionați de gătit dar și celor interesați de relația dintre hrană și cultură. Bănățenii mai au o săptămână la dispoziție se își înscrie rețetele moștenite de demult. Transmite Ștefan Both.

Articol de Radio Timișoara, 24 septembrie 2018, 11:06 / actualizat: 24 septembrie 2018, 18:07

Concursul “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul unui proiect complex. Organizatorii competiției își propun promovarea bucătăriei tradiționale locale, spune președintele Asociației CRIES, Mihaela Vețan.

“Se pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit dar care au interes aparte pentru bucătăria din Banat pentru că aceasta este tema, <Rețete din zona Banatului>. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun rețetele și pot înscrise diverse feluri: garnituri, deserturi, băuturi, fiecare ce dorește. Vom avea un juriu care se va uita l zona de proveniență a rețetei. Gustul și, implicit, hrana pot să ne spună foarte mult despre modul în care oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile între ei, despre resursele la care aveau acces la un moment dat, importanța anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, eu țin minte că pe vremea bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, acordau o anumită importanță acelei zile”, explică Mihaela Vețan.

Și pentru că Timișoara se pregătește pentru anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană, multe dintre restaurantele orașului oferă meniuri cu produse autohtone, însoțite de explicații despre zona geografică de proveniență a bucatelor.

“Turiștii culturali care vor ajunge aici, cu siguranță vor fi interesați de experiențe autentice, inclusiv din punct de vedere gastronomic. Atunci ne-am dorit să avem și oferta restaurantelor adaptată și să găsim în meniurile restaurantelor preparate care valorifică sau reinventează anumite rețete vechi, care să folosească și produse locale”, mai spune Mihaela Vețan.

Rețetele pot fi trimise prin poștă sau e-mail până în data de 30 septembrie.  Luna viitoare, în data de 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, vor fi premiați trei câștigători. Mai multe echipe de bucătari vor găti rețetele alese de juriu.

Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.

 

marți, 8 aprilie 2025, 13:01

Peste o tonă de PET-uri, colectate de Apele Române Banat

Aproximativ 1,25 tone de PET-uri, echivalentul a trei camioane, au fost colectate de echipele Apele Române Banat din Golful Cernei. Administrația...

Peste o tonă de PET-uri, colectate de Apele Române Banat
marți, 8 aprilie 2025, 12:55

Atenție la viteză! Poliția Rutieră a demarat acțiunea Speed

Polițiștii de la Serviciul Rutier au intensificat controalele pe toate sectoarele de autostrăzi și drumurile naționale din țară. Acțiunea...

Atenție la viteză! Poliția Rutieră a demarat acțiunea Speed
marți, 8 aprilie 2025, 11:10

Sladjan Ivic așteaptă o reacție în meciul 2 al semifinalei cu Sepsi

Formația feminină de baschet FCC UAV Arad luptă pentru a rămâne în cursa pentru finala Ligii Naționale. Gruparea de pe Mureș primește vizita...

Sladjan Ivic așteaptă o reacție în meciul 2 al semifinalei cu Sepsi
marți, 8 aprilie 2025, 09:55

Flavius Biea și-a amânat lupta din Columbia

Boxerul timișorean Flavius Biea și-a amânat lupta pe care urma să o poarte în această săptămână, sâmbătă, în Columbia. Luptătorul care...

Flavius Biea și-a amânat lupta din Columbia
marți, 8 aprilie 2025, 04:50

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile vor crește ușor, însă vremea se va menține rece pentru această dată. Cerul va prezenta înnorări temporare. Local,...

Vremea în Banat și Crișana
luni, 7 aprilie 2025, 20:14

Start pentru șantierul viitorului Centru de Recuperare Medicală de la Lovrin

Șantierul pentru construcția Centrului de Recuperare Ortopedică și Traumatologie de la Lovrin ar putea fi deschis în următoarele săptămâni....

Start pentru șantierul viitorului Centru de Recuperare Medicală de la Lovrin
luni, 7 aprilie 2025, 15:58

Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș

Temperaturile negative de noaptea trecută au afectat puternic cireșii, piersicii și caișii, avertizează fermierii. Cristian Călin, șeful unei...

Pomi fructiferi afectați de temperaturile scăzute în Timiș
luni, 7 aprilie 2025, 15:49

Pot începe lucrările de reconstrucție a pasajului Slavici-Polonă

A fost semnat contractul pentru reconstrucția pasajului Slavici-Polonă, din Timişoara, prima nouă investiție a primăriei care demarează în...

Pot începe lucrările de reconstrucție a pasajului Slavici-Polonă