Gustul ca patrimoniu: Sunteți pasionați de gătit? Puteți înscrie rețetele bănățene ale bunicii într-un concurs inedit
“La Pas” este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES. Concursul de rețete tradiționale “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul acestui proiect. Concursul se adresează celor pasionați de gătit dar și celor interesați de relația dintre hrană și cultură. Bănățenii mai au o săptămână la dispoziție se își înscrie rețetele moștenite de demult. Transmite Ștefan Both.
Articol de Radio Timișoara, 24 septembrie 2018, 11:06 / actualizat: 24 septembrie 2018, 18:07
Concursul “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul unui proiect complex. Organizatorii competiției își propun promovarea bucătăriei tradiționale locale, spune președintele Asociației CRIES, Mihaela Vețan.
“Se pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit dar care au interes aparte pentru bucătăria din Banat pentru că aceasta este tema, <Rețete din zona Banatului>. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun rețetele și pot înscrise diverse feluri: garnituri, deserturi, băuturi, fiecare ce dorește. Vom avea un juriu care se va uita l zona de proveniență a rețetei. Gustul și, implicit, hrana pot să ne spună foarte mult despre modul în care oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile între ei, despre resursele la care aveau acces la un moment dat, importanța anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, eu țin minte că pe vremea bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, acordau o anumită importanță acelei zile”, explică Mihaela Vețan.
Și pentru că Timișoara se pregătește pentru anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană, multe dintre restaurantele orașului oferă meniuri cu produse autohtone, însoțite de explicații despre zona geografică de proveniență a bucatelor.
“Turiștii culturali care vor ajunge aici, cu siguranță vor fi interesați de experiențe autentice, inclusiv din punct de vedere gastronomic. Atunci ne-am dorit să avem și oferta restaurantelor adaptată și să găsim în meniurile restaurantelor preparate care valorifică sau reinventează anumite rețete vechi, care să folosească și produse locale”, mai spune Mihaela Vețan.
Rețetele pot fi trimise prin poștă sau e-mail până în data de 30 septembrie. Luna viitoare, în data de 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, vor fi premiați trei câștigători. Mai multe echipe de bucătari vor găti rețetele alese de juriu.
Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.