Jucării din toate timpurile, într-o nouă expoziție la Timișoara. Când a început declinul fabricilor românești de profil
V-aţi întrebat vreodată cum aratau jucăriile părinţilor sau bunicilor noştri? Răspunsul îl are Cristian Dumitru, un inginer din Bucureşti, unul dintre cei mai mari colecţionari de jucării din România.
Articol de Radio Timișoara, 1 iunie 2018, 11:34 / actualizat: 5 iunie 2018, 10:52
Cristian Dumitru şi fratele său au peste 15.000 de piese. Cei doi fraţi au organizat, de-a lungul anilor, mai multe expoziţii itinerante, iar acum a venit şi rândul Timişoarei, spune Cristian Dumitru.
“Ca să vă spun pe scurt toată istoria, în 2006 ne-am dat seama că aveam foarte multe jucării și ne-a venit ideea să facem un muzeu al jucăriilor. Am încercat niște demersuri prin București, am făcut noi un muzeu particular la un club al copiilor, chiar câteva luni de zile a existat. Numai că acolo a avut loc un incendiu, practic am fost evacuați și o parte din jucării afectate. De atunci, am început să călătorim prin țară, să facem un fel de muzeu itinerant, e un prilej să ne întâlnim cu alți colecționari, cu alți copii din țară. Cred că avem peste 30 de expoziții organizate în țară, în ultimii zece ani. Pentru prima oară, muzeul jucăriilor ajunge la Timișoara”, spune colecționarul.
Cristian Dumitru spune că a început să colecţioneze jucării – la început inconştient – încă din perioada copilăriei.
„Colecția a început prin anii ’80, atunci am început încet să le strâng de la rudele mele, de la verii mei și o primă bază a colecției s-a conturat prin anul 1983 – 1984. Am devenit profesioniști în acest domeniu, avem jucării cu adevărat istorice, din anii 1900 – 1920 – 1930, dar ne bazăm și pe jucării din anii ’50 – ’60 pentru că asta e baza colecției noastre, jucăriile așa-zis comuniste, pentru că am observat că ele stârnesc zâmbete nu numai în rândul copiilor cât mai ales al adulților care, cu uimire, își regăsesc o parte din copilărie”, spune Cristian Dumitru.
În timpul comunismului, Timişoara şi Lugoj au fost două centre importante în care se fabricau jucării. Multe dintre ele vor putea fi admirate în expoziţia lui Cristian Dumitru.
“Industria românească de jucării nu prea realiza mari invenții în epoca aceea. Copiau jucării germane, frnațuzești, dar le copiau foarte bine. Uneori ieșeau mai bine decât originalul. Declinul fabricilor românești de jucării a început prin anii ’80 când, în urma marilor teze, s-a trecut la economie de materiale. Din tablă nu se mai realizau, se realizau din plastic, nu mai erau la fel de rezistente. Interesant de studiat, așa-zișii decreței erau atât de mulți la un moment dat încât părinții lor le cumpărau orice jucărie oricât de proastă era. Anii ’80, aceasta a fost una dintre cauzele jucăriilor, erau efectiv prea mulțu copii și prea puține jucării disponibile pe piață”
Deschiderea expoziţiei de jucării de la Muzeul Banatului din Timişoara, va avea loc marţi, 5 iunie. Copiii şi părinţii vor putea descoperi aproximativ o mie de jucării de epocă.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:
Foto: Facebook-Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti
Vezi ce jucării au fost expuse de către Asociaţia Muzeul Jucăriilor în 2017 la Arad (video + galerie foto):
http://radiotimisoara.ro/2017/06/29/vineri-este-ultima-zi-in-care-puteti-vizita-la-arad-muzeul-jucariilor/