Juridic | Antecontractul de vânzare-cumpărare a unui imobil în cazul decesului vânzătorului
Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Vă mulțumesc pentru mesajele transmise și vă asigur că vom raspunde tuturor întrebărilor care ne sunt adresate.
Articol de Dana Florea, 12 iunie 2023, 12:17
Astăzi voi raspunde unui ascultător din Lugoj care ne prezintă următoarea situație: în anul 2011 a semnat, în calitate de promitent-cumpărător, un antecontract de vânzare-cumpărare asupra unui imobil, prețul urmând a fi achitat în transe prin plata directă către o instituție bancară a creditului contractat anterior de promitentul vânzător. Anul acesta, ascultătorul nostru a finalizat achitarea transelor din preț către bancă, creditul promitentului-vânzător fiind stins, moment la care, conform antecontractului semnat, părțile ar fi trebuit să procedeze la semnarea contractului de vânzare-cumpărare în forma autentică și la transferul proprietății. Însă, anterior acestui moment, în anul 2018, promitentul vânzător a decedat, sens în care ascultătorul nostru ne întreabă care este procedura de urmat în aceasta situație, respectiv cum poate proceda pentru a dobândi înscrierea în cartea funciară a dreptului său de proprietate asupra imobilului obiect al antecontractului semnat în anul 2011.
Desigur că primul demers care ar trebui făcut este cel de a încerca o rezolvare amiabilă prin identificarea moștenitorilor, parcurgerea de către aceștia a procedurilor succesorale menite a le confirma calitatea de moștenitor asupra averii defunctului și apoi semnarea voluntară a contractului de vânzare-cumpărare. În cazul în care moștenitorii refuză aceste demersuri, dispozițiile art.1669 Cod Civil devin aplicabile, promitentul-cumpărător care face dovada îndeplinirii propriiilor obligații având dreptul de a promova o acțiune în justiție prin care să ceară pronunțarea unei hotărâri care să tină loc de contract de vânzare-cumpărare, cu precizarea că dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia să fie încheiat. Situația devine și mai dificilă în ipoteza în care nu exista moștenitori sau aceștia nu sunt cunoscuți ori refuză dezbaterea succesiunii. În această ipoteză, recomandăm ascultătorului nostru să se adreseze în primul rând Camerei teritoriale a notarilor publici solicitând eliberarea unui certificat din care să rezulte dacă succesiunea defunctului a fost dezbătută prin procedura succesorală notarială și care sunt moștenitorii. În cazul în care nici în urma acestui demers nu vor fi identificați moștenitori (care să accepte voluntar semnarea contractului autentic sau, după caz, să poată fi chemați în judecată), atunci singura opțiune este reprezentată de promovarea unei acțiuni oblice prin intermediul căreia să se solicite atât dezbaterea succesiunii (inclusiv o eventuala succesiune vacantă, daca sunt întrunite cerințele legale), cât și pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare, în măsura în care instanță vă constata îndeplinirea de către promitentul-cumpărător a tuturor obligațiilor care i-au revenit conform antecontractului semnat în anul 2011.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr.14 A. Vă mulțumesc!
(Foto: pixabay.com)