Magnoliile din peisajul de primăvară de la Timișoara, aduse în țară în urmă cu 135 de ani
Un peisaj din ce în ce mai întâlnit în Timişoara este decorul de primăvară, oferit de magnolii. De câţiva ani, copacii cu inflorescenţe albe sau roz, sunt prezenţi în parcurile publice şi malul Begăi.
Articol de Carla Chiu, 15 aprilie 2015, 13:15
Arborele de magnolie este uşor de recunoscut, datorită inflorescenţelor de mari dimensiuni, cu petale bine conturate. Chiar dacă s-a adaptat bine climatului, magnolia nu este un arbore specific zonei noastre. Acesta a fost adus în România, la sfârşitul secolului al XIX-lea, spune biologul Sretko Milanovic.
Acest splenind arbore, sau semi-arbust, de origine provine din zone mai calde, zona Americii Centrale, zona Mediteranei. În țară a ajuns pentru prima dată prin 1880. Sunt în jur de 80 de specii, inclusiv specii care cresc în zona Mediteranei, care sunt sempervirente, adică frunzele nu le cad, au florile cele mai impozante, enorme. Cum știți deja, ca și formă a florii, majoritatea au forma lalelei.
Deşi o vedem mai mult în spaţii publice sau în parcuri, magnolia poate fi plantată şi în propria grădină.
În magazinele de specialitate, preţurile încep de la 30 de lei pentru un exemplar alb sau roz. Cele mai scumpe magnolii sunt cele cu inflorescenţă galbenă, care costă peste 300 de lei.
Foto copertă: Virgil Simonescu/VS Photography