Muzeul Viu al Satului Bănățean face angajări. Fișa postului: refacerea satului bănățean de secol XIX
Muzeul Satului va prinde viaţă. Oamenii sunt invitaţi să se încrie pentru a trăi timp de cinci ani așa cum își duceau viața strămoşii noştri, în urmă cu peste 150 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 5 noiembrie 2014, 22:20
Pe lângă faptul că vor trebui să se lipsească de confortul electricităţii şi al apei curente, cei care locui în gospodăriile tradiţionale, vor trebui să aibă şi îndeletnicirile de odinioară. Una din case, de exemplu, va aparţine unui fierar, spune muzeograful Cătălin Balaci.
Sigur că el trebuie să fie disponibil sau să aibă ceva cunoştinţe…dar fierar-fierar nu prea mai găsim noi, în ziua de astăzi, mai ales fierar care să folosească tehnicile de acum 150 de ani. Sau ţesături. Va exista un program zilnic, care, în funcţie de anotimp se modifică, în funcţie de sărbători de modifică. Să zicem, primăvara implică muncile câmpului, toamna implică alte munci, legate de pregătirile de iarnă. Pe lângă asta, vor fi marcate evenimente simbolice, cum sunt sărbătorile.
Cei care se simt în stare să facă faţă provocării reprezentate de Muzeul Viu, sunt invitaţi la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, la înscrieri, anunță directorul muzeului, Dan Radosav.
În cursul săptmânii următoare, chiar de la începutul săptămânii, vrem să primim solicitări din partea oamenilor care doresc să devină, aşa cum spune proiectul nostru de la „Muzeul Viu”, actanţi, adică oameni care să locuiască în cele patru componente, cele patru gospodării.
Fiecare gospodărie va fi ocupată de o minoritate etnică, pentru a exemplifica vizitatorilor cât se poate de autentic, felul în care maghiarii, românii, nemţii şi sârbii, au trăit acum mai bine de un secol.