NASA lansează un satelit pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Astăzi este nivelul maxim din ultimii 800.000 de ani
NASA lansează la 1 iulie un satelit pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, satelit ce va fi folosit în scopul obţinerii de date cu privire la schimbările climatice şi la fenomenul încălzirii globale.
Articol de Radio Timișoara, 1 iulie 2014, 10:27
În aprilie 2014, concentraţiile lunare de CO2 din atmosferă au depăşit 400 părţi la un milion (ppm) în întreaga emisferă nordică, acesta fiind cea mai ridicată concentraţie din ultimii 800.000 de ani, a precizat NASA.
Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 a costat 470 de milioane de dolari. Acesta este primul satelit al NASA care are drept unic obiectiv măsurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. El îşi va îndeplini misiunea de pe o orbită aflată la 700 de kilometri altitudine, relatează USA Today.
Misiunea acestui satelit va dura 2 ani. Folosind instrumente de ultimă generaţie, oamenii de ştiinţă urmează să monitorizeze marile surse antropice de dioxid de carbon, aşa cum sunt aglomerările urbane sau centrele industriale, dar şi capacitatea naturală a planetei de a îndepărta excesul de CO2 din atmosferă – aşa cum este zona amazoniană unde vegetaţia absoarbe o cantitate importantă din acest gaz, eliminând în schimb oxigen, în cadrul procesului de fotosinteză.
Acest satelit va oferi lumii ‘ceva excepţional de valoros, ceva ce nu a mai existat până acum’, conform profesorului Soe Myint, de la Universitatea din Arizona. Astfel, liderii de state şi de organizaţii suprastatale vor putea afla cu precizie care ţări şi chiar ce oraşe poluează cel mai mult.
Cu ajutorul noilor date obţinute prin intermediul acestui satelit oamenii de ştiinţă se aşteaptă să afle mai multe despre schimbul de dioxid de carbon dintre oceane şi atmosferă, efectul incendiilor de pădure şi mişcarea smogului deasupra regiunilor industrializate din America de Nord, Europa şi Asia.
Sursa foto: descopera.ro