Nobelul pentru Chimie, decernat unui cercetător născut la Arad
Premiul Nobel pentru Chimie a fost împărţit de Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner pentru ‘dezvoltarea microscopiei fluorescente’, conform anunţului făcut miercuri la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Articol de Radio Timișoara, 8 octombrie 2014, 14:07
Pentru o lungă perioadă de timp, dezvoltarea microscopiei optice a fost ţinută în loc de convingerea falsă că nu va putea atinge o rezoluţie mai bună de jumătate de lungimea de undă a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie 2014 au reuşit să depăşească, cu ingeniozitate, această limitare. Activitatea lor în domeniu a introdus microscopia optică în universul nano.
Stefan W. Hell (foto dreapta) este cetăţean german de origine română, născut în 1962 la Arad. În 1990 şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Heidelberg şi este director al Institutului Max Planck pentru Chimie şi Biofizică.
Eric Betzig este cetăţean american, născut în 1960. El şi-a obţinut doctoratul în 1988 la Universitatea Cornell şi în prezent îşi desfăşoară activitatea la Janelia Farm Research Campus din cadrul Institutului Medical Howard Hughes.
William E. Moerner este cetăţean american născut în 1953. Moerner şi-a obţinut doctoratul în 1982 la Universitatea Cornell şi este profesor de fizică aplicată la Universitatea Stanford.
Cei trei îşi împart premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 881.000 de euro).
Stefan W. Hell, într-o înregistrare din 2011, despre cercetarea pe care o desfășoară în domeniul microscopiei la scară nanometrică.