O nouă turmă de zimbri a ajuns în siguranță la Armeniș
O nouă turmă, de 14 zimbri, a ajuns în Munţii Ţarcu, judeţul Caraş-Severin, urmând să treacă printr-un proces de adaptare treptată, până la eliberarea acestora în sălbăticie, în toamnă.
Articol de Radio Timișoara, 13 iunie 2015, 09:21 / actualizat: 13 iunie 2015, 11:24
Cei 14 zimbrii intră sâmbătă în zona de libertate. Zimbrii vor fi urmăriţi prin GPS şi monitorizaţi continuu din momentul în care se vor deschide porţile către libertatea absolută.
Tot sâmbătă, la Armeniș sunt programate excursii de observare a zimbrilor şi plimbări ghidate în zona de resălbăticire. La orele prânzului, are loc deschiderea porţilor şi eliberarea celor 14 zimbri, în sălbăticie.
Până în anul 2019, în zona Carpaţilor Meridionali urmează să trăiască o populaţie stabilă de 185 de zimbri liberi, care ar putea ajunge la 500 de exemplare în următorii zece ani.
Reîntoarcerea zimbrilor în Carpaţi, după două secole de absenţă, este considerat un eveniment deosebit de important de către primarul comunei Armeniş, Petru Vela.
Acum un an, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a fost readus în Carpaţii Meridionali, 17 zimbri fiind relocaţi în Munţii Ţarcu, provenind din centre de reproducere şi grădini zoologice din toată Europa.
Rewilding Europe şi WWF România, împreună cu partenerii locali, naţionali şi internaţionali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpaţii Meridionali şi la refacerea unei populaţii sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaţilor. Zimbrul, o dată reintrodus cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură.