Ochelari originali propuşi de elevii hunedoreni pentru vizionarea eclipsei de Soare
Peste o sută de perechi de ochelari vor fi distribuiţi gratuit elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică ‘Traian Lalescu’ din Hunedoara pentru ca eclipsa parţială de Soare să poată fi observată în siguranţă. Ochelarii au fost confecţionaţi în cadrul cercului de fizică, după o metodă simplă, ştiinţifică totuşi, cu nişte costuri extrem de mici, informează Agerpres.
Articol de Radio Timișoara, 19 martie 2015, 17:09
Materia primă o reprezintă banala folie metalizată pe care florăresele o utilizează atunci când ambalează buchetele de flori, iar pentru rame copiii au folosit bucăţi de carton pe care le-au decupat cu foarfeca.
Profesorul Mircea Nistor, coordonatorul cercului de fizică, spune că elevii au fost confecționați în regim de voluntariat de către elevi.
Se pun două sau trei straturi de folie metalizată, în aşa fel încât lumina Soarelui să fie filtrată cam de 10.000 de ori cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi. Se va vedea atunci în condiţii de siguranţă. Vom distribui ochelarii în ziua eclipsei, oricui are nevoie.
Mircea Nistor atrage atenţia că ochelarii de protecţie sunt absolut necesari pentru că lumina Soarelui este mult prea intensă faţă ce ceea ce poate suporta ochiul. Varianta propusă de elevii de la Colegiul ‘Traian Lalescu’ este cea mai ieftină, însă cei care doresc pot folosi şi filtrele de la un aparat de sudură sau ochelarii vechi – dacă-i mai avem – de la eclipsa totală de Soare din anul 1999.
Mihai Damian este unul dintre elevii care frecventează cercul de fizică și va vedea pentru prima dată în viața lui o eclipsă de Soare.
Am confecţionat în jur de o sută de ochelari pe care-i vom distribui gratuit celor care vor veni să vadă eclipsa alături de noi. Avem pregătite şi telescoape, numai să vină lumea şi să ne bucurăm împreună de acest fenomen. Telescoapele au filtre speciale cu un strat de argint pentru ca lumina Soarelui să nu dăuneze ochiului.
Cei care vor dori să vadă eclipsa parţială de Soare împreună cu elevii de la Colegiul Naţional de Informatică ‘Traian Lalescu’ trebuie să ştie că fenomenul va începe vineri la ora 10:41. Momentul de maxim al eclipsei va fi, la Hunedoara, la ora 11:53, când discul solar va fi acoperit în proporţie de 50%. Finalul eclipsei va fi ora 13:02, notează Agerpres.
Sursa foto: Agerpres