Pelerinaj la crucea-monument de pe Muntele Mic
Mai mulți pelerini au pornit la drum duminică la crucea-monument ridicată pe Muntele Mic, cu ocazia sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.
Articol de Radio Timișoara, 14 septembrie 2014, 20:48
Este cel de-al IX-lea pelerinaj organizat la crucea ridicată în memoria eroilor bănățeni, iar procesiunea a pornit încă de dimineață. Într-un foişor special amenajat, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjuraţi de alţi preoţi şi diaconi.
Tot duminică a avut loc o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănăţeni, după care s-au depus coroane la temelia crucii. A fost prezent un batalion de ostaşi de la Brigada 18 Infanterie Banat, care a participat atât la procesiune, la momentul religios, cât şi la defilarea gărzii de onoare din încheierea evenimentului. De asemenea, a fost lansată şi cartea aniversară ’10 ani de la refacerea monumentului eroilor bănăţeni de pe Muntele Mic’.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În acest proiect a fost implicat și regretatul redactor Radio Timișoara, Nicolae Pârvu.
În 14 septembrie 2004, a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a PS Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului.