Proiectul inedit “Musafir la țară”: Primarul Irina Onescu invită turiștii să petreacă Ziua Națională la Petriș
Românii sunt invitați să sărbătorească ziua de 1 Decembrie la țară, cu preparate tradiționale, colindele dubașilor și obiceiuri din vechime.
Articol de Radio Timișoara, 8 noiembrie 2017, 18:16 / actualizat: 9 noiembrie 2017, 20:39
Primarul comunei arădene Petriș, Irina Onescu, a lansat campania “Musafir la țară” prin care îi invită pe români să petreacă tradițional, în casele localnicilor.
“Ideea a venit datorită faptului că îmi doresc să promovez aceste locuri pe care eu le văd cu un imens potențial turistic și m-am împiedicat întotdeauna de faptul că nu avem o infrastructură turistică. După care am realizat că noi putem oferi ceva ce poate în alte locuri nu găsești și anume ospitalitatea autentică. Nu fabricăm condiții ci, pur și simplu, prezentăm viața așa cum este ea. De asta, i-am invitat pe turiști să se cazeze la una dintre familiile din comunitatea noastră din Petriș și să trăiască alături de ei câteva zile”, spune Irina Onescu.
Campania “ Musafir la țară” a fost lansată pe Facebook și este prima de acest tip de promovare a comunității locale.
Turiștii vor putea tăia lemne cu localnicii, să ajute la gătit, să viziteze moara, un atelier tradițional de țesut și să asculte colindele dubașilor. Irina Onescu a declarat, la Radio Timișoara, că principala problemă a fost să găsească locuințe cu toate dotările necesare în gospodării, pentru un sejur de calitate.
“Condiția numărul unu a fost existența unei băi în gospodărie și după cum știți în mediul rural nu este întotdeauna o facilitate des întâlnită. Avem deja șase-șapte familii care și-au deschis porțile”, mai spune Irina Onescu.
În 2 decembrie, toţi musafirii vor participa la Pomana Porcului, unde vor mânca pe săturate şi vor putea asculta colindele dubaşilor din Roşia Nouă.
Prețul unui sejur la Petriș, în perioada întâi-3 decembrie, este de două sute de lei de persoană, iar între 30 noiembrie și 3 decembrie, de 250 de lei de persoană.
Comuna arădeană Petriș, cu cele șase sate ale ei, Ilteu, Seliște, Petriș, Corbești, Roșia-Nouă și Obârșia, se află pe Valea Mureșului, cu acces din drumul național DN7/E68 (Deva-Arad), la doar 15 kilometri de Castelul Regal de la Săvârșin.
Deși puțin cunoscute celor străini de aceste locuri, în comuna Petriș se află și trei monumente istorice majore: Castelul Salbek (1800) și parcul secular, monumente istorice de clasă A; Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din satul Corbești (sec XVIII), monument istoric de clasă B;
– Biserica de lemn „Sf. Mucenic Dimitrie” din satul Roșia-Nouă (sec XVIII), monument istoric de clasă B.
Un alt reper este „Drumul Regelui”, denumirea populară dată drumului județean DJ707, ce străbate Valea Petrișului urcând până în creasta Zarandului, pentru a coborî mai apoi către țara moților. Acest drum, inițial pavat cu piatră de râu, a fost construit în perioada interbelică din ordinul regelui pentru a face legătura dintre domeniul regal de la Săvârșin și stațiunea Vața de Jos.
Date despre comuna Petriș și campania „Musafir” la țară puteți găsi și pe pagina de Facebook a evenimentului.