Proiectul „Poartă ARTĂ!” salvează vechile porţi ale clădirilor istorice din Timişoara
„Poarta nr.1” a Timişoarei, cunoscută şi sub numele de „poarta cu nasturi”, datorită meşterului năsturar care a avut, câteva decenii, atelierul sub această poartă, a fost demontată și dusă în atelier spre a fi recondiționată, urmând ca în 15 septembrie 2015, data la care se vor incheia lucrările de reconditionare, sa fie remontată.
Articol de Dana Florea, 18 august 2015, 11:56 / actualizat: 21 august 2015, 8:55
Aceasta este una dintre acţiunile proiectului „Poartă ARTĂ!”, un proiect complex, derulat de Asociația Culturală Kratima și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria Municipiului Timișoara, care are ca obiectiv principal promovarea porților istorice din Timișoara, ca elemente de patrimoniu construit, printr-o serie de acțiuni și evenimente culturale ce se vor desfășura între 25 -29 septembrie 2015.
Porțile Timișoarei deschid drumul spre istoria orașului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena.
Poarta istorică selecționată spre a fi renovată în această primă ediție a Festivalului Poartă ARTĂ!, reînvie povestea unui meșteșug. Pe strada 16 Decembrie 1989, numărul 12 locuia un ”năsturar” cunoscut de timișorenii din toate colțurile orașului. Meseria de ”năsturar” nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia în care erau expuși nasturii îmbrăcați cu migală, amintește de lumea de odinioară a meșteșugarilor și a breslelor.
https://www.youtube.com/watch?v=m0Xrp43t-cI