REPORTAJ/ Nunta Cornilor se mai păstrează într-o singură localitate din Valea Almăjului
Într-o lume pusă pe fugă și tehnologizare, sunt tot mai puține obiceiurile străvechi care supraviețuiesc timpului. Nunta Cornilor, de la Bănia, este unul dintre aceste obiceiuri păstrate în Caraș-Severin.
Articol de Radio Timișoara, 4 martie 2020, 11:58
Cetatea Almăjului păstrează între zidurile sale de piatră comori nebănuite ale indentității culturale bănățene. Nunta Cornilor este un obicei care coboară din timp și încă se păstrează în comuna Bănia, celebrat la început de primăvară, odată cu intrarea în Postul Paștelui.
La Nunta Cornilor participă ca actanți doar bărbații din comunitate, îmbrăcați în costume populare și acompaniați de vestita fanfară din Bănia. Măștile sunt puse a doua zi când se strigă și “darurile”, spune profesorul Nicolae Andrei, autorul monografiei comunei Bănia.
“Participă oameni de pregătiri diferite, profesori, ingineri. Asta este duminica la Tocma Cornilor, iar luni, nunta are tot ce are o nuntă. Luni, la nunțile obișnuite, când se aducea zestrea miresei, când ajungea la casa băiatului, mireasa dădea și ea darul. Darurile erau de obicei haine pe care le lucrau mireasa cu familia ei. Acum se împart daruri, Mireasa Cornilor dă daruri, însă darurile sunt niște strigări, cu un rol moralizator”, spune profesorul Nicolae Andrei.
Nunta Cornilor este o sărbătoare a întregii comunități și e cinstită cum se cuvine ca la o nuntă reală. Nunta Cornilor a devenit un eveniment care atrage lumea. Vin goști din țară și chiar din străinătate pentru a fi parte la acest obicei arhaic.
Se fac demersuri pentru ca acest obicei să fie prin în inventarul național al evenimentelor de specialitate, ceea ce ar însemna până la urmă conservarea unui obicei care altfel riscă să se stingă, așa cum s-a întâmplat în celelalte localități almăjene.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: