”Retracing Bartok” – cântece populare românești culese de Bela Bartok, pe ritmuri de jazz
Legendarul saxofonist britanic John_Surman, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri reimaginează împreună, prin limbajul improvizației și al jazz-ului contemporan, extraordinara arhivă de cântece populare românești colectate de Bela Bartok la începutul secolului 20. Între 6 și 8 noimebrie 2018 sunteți invitați la evenimentul ”Retracing Bartok”, la Timișoara și Sânnicolau-Mare, unde vor avea loc concerte și ateliere.
Articol de Dana Florea, 6 noiembrie 2018, 08:21 / actualizat: 9 noiembrie 2018, 10:23
Marți, 6 noiembrie, Trio Lucian Ban -pian, John Surman -saxofon, Mat Maneri – violă vor susține un concert în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, de la ora 19.00. Concertul va fi inregistrat audio/video, iar intrarea dupa inceperea concertului nu mai este permisă.
Miercuri, 7 noiembrie, tot la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va avea loc workshop-ul ”Retracing Bartok 2019-2021”. De la ora 19.00 vor avea loc un intermezzo pianistic cu Duo Mihailescu și prezentarea pianului Concert Grand 280VC Concert fabricat de Bösendorfer Klavierfabrik, adus special pentru acest concert la Timişoara,
Joi, 8 noimebrie, Trio Lucian Ban -pian, John Surman -saxofon, Mat Maneri – violă vor concerta la Castelul Nako din Sânnicolau Mare , de la ora 19.00. Transportul Timisoara-Sannicolau si retur este asigurat cu un autocar pus la dispozitie de Primaria Sannicolau Mare, cu plecare 17:00 din fata Adam Müller Guttenbrunn str. Gh. Lazar (vis-a-vis de Piața 700).
Intrarea la toate concertele este liberă.
Retracing Bartok este un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu anul 2018 având ca punct maxim anul 2021, cand Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana a Culturii.
Arhiva de piese folclorice realizată de Bela Bartok cuprinde peste 3500 de piese de folclor românesc, african, țigănesc, maghiar, dintre care aproximativ 400 sunt culese din zona Banatului. Este cea mai mare și importantă colecție de cântece și folclor realizată până în prezent în lume, transcrisă pe partitură și înregistrată cu ajutorul fonografului pe cilindrii de ceara (precursorul discului de vinyl) după o metodă proprie lui Bartok. Mare parte din colectia Bartok se afla în muzeele din Budapesta. În 2021, proiectul Retracing Bartok își propune să organizeze a Timisoara, pentru prima oară în România, o expozitie care să cuprinda o mare parte din ceea ce Bartok a lăsat în urmă, un eveniment major marcant pentru ceea ce inseamna Timisoara Capitala Culturala Europeană în 2021.
Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.