Retrospectiva anului 2018, duminică, la Diminețile satului
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 13 ianuarie, între orele 8:00 și 9:00, vă propune o retrospectivă a anului 2018, cu înregistrări din lunile aprilie, la Curtici și Racovița, iunie, la Șopotu Vechi, august, la zilele comunei Livezile, septembrie, la sărbătoarea vânătorilor și pescarilor de la Moldova Nouă și decembrie, la Cramele Recaș.
Articol de Radio Timișoara, 12 ianuarie 2019, 21:39
Unde-s animale nu prea ai timp liber. Familia Vidican, Gheorghe și Mioara, au de lucru ba la oi, ba al vaci, ba la porci, ba la câmp, ba în lăptărie, de cloșcă nu mai vorbim, iar dacă le trece cineva pragul, chiar neanunțat, cum a fost cazul nostru, reușesc să pună pe masă bucate de-ți lasă gura apă, chiar dacă sunt de post . Priviți și spuneți că n-am dreptate. Cât de mare este pâinea este deja altă poveste.
Câmpurile Combinatului Agroindustrial Curtici sunt de basm. Directorul general Dimitrie Muscă le trece zilnic în revistă. Rapița aproape cât un om, polenizată de albine aduse de apicultori din Sălaj, grâul de 50-60 de centimetri, într-o tarla de peste 500 de hectare, cât vezi cu ochii, tarctoare la pregătit terenul, semănători de porumb în activitate și canale pline cu apă, care, în seceta de anul trecut, au salvat producția de porumb.
Cea de a noua ediție a Sărbătorii muzeelor sătești a avut loc la începutul lunii iunie în Caraș-Severin, la Șopotu Vechi. Expozanții, din țară și din vecini, Serbia și Ungaria, s-au axat pe două direcții: tradiții, prin costume, unelte, obiecte vechi, și Marea Unire, prin documente din Primul război mondial.
Momente de la „Zilele comunei Livezile”, ce au avut loc la sfârșitul lunii august. Gazdele s-au pregătit cu de toate pentru oaspeții dragi. N-au lipsit Valeriu Tabără, cetățean de onoare, cel care a inițiat legea prin care satul Livezile a devenit comună, precum și ansamblul Școlii gimnaziale din Banloc, comuna-mamă pentru Livezile.
Pe malul Dunării, la Moldova Nouă, la cea de a doua ediție a „Festivalului vânătorilor și pescarilor din Caraș-Severin”, la sfârșit de septembrie. A fost și un prilej de continuare a legăturilor dintre vânătorii români și sârbi de pe cele două maluri ale fluviului, legături ajunse acum la momentul aniversar al unui sfert de veac. Elementele de forță au fost expoziția de trofee și concursul de ceaune. Deși au fost și alte bucate care au făcut deliciul celor prezenți. Au ieșit în evidență păstrăvii afumați preparați la Direcția Silvică.
Câteva dintre investițiile anului 2018 la Cramele Recaș. Tancuri de fermentare și de stocare, 40, aliniate pe 4 rânduri de câte 10, de 50.000 de litri, și două de câte un milion de litri, unicat în viticultura românească. În total, în plus, 4 milioane de litri. Și noua capacitate de depozitare pentru vinuri îmbuteliate, de 4.400 metri pătrați, aproape cât un teren de fotbal.