Rezoluție pentru aderarea României la Schengen, pe agenda ședinței plenare a Parlamentului European. Corespondență de la Strasbourg
Articol de Radio Timișoara, 11 iulie 2023, 13:53
Parlamentul European se întruneşte, în această săptămână, la Strasbourg, în ultima sa sesiune plenară, dinaintea vacanţei de vară. Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte importante, printre care o rezoluţie care cere includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, până la finele acestui an.
Parlamentul European își va reitera, în această sesiune plenară, sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație. Textul rezoluţiei scoate în evidenţă consecințele economice și de mediu ale menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen și îndeamnă Comisia Europeană să estimeze costurile neaderării pentru România și Bulgaria și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară.
Un alt punct de pe ordinea de zi este Legea Uniunii Europene privind restaurarea naturii. Comisia Europeană a propus, anul trecut, un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale Uniunii Europene. Întrucât nu a existat o majoritate în Comisie în favoarea modificăilor, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului cere respingerea propunerii Comisiei Europene. În urma dezbaterii, eurodeputații vor vota pentru a vedea dacă există o majoritate în favoarea respingerii propunerii Comisiei. În cazul în care nu există o astfel de majoritate, eurodeputaţii vor vota amendamente la această lege.
Parlamentul European va adopta, apoi, recomandările sale finale în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Eurodeputaţii vor dezbate şi vor vota rcomandări de îmbunătățire a gestionării crizelor în Uniunea Europeană și a pregătirii pentru viitoarele urgențe sanitare.
Eurodeputaţii vor discuta, în aceste zile, şi despre semiconductori. Un proiect de lege privind cipurile vizează creșterea capacității Uniunii Europene de a produce semiconductori de la sub 10% în prezent la 20%. Eurodeputații au asigurat 3,3 miliarde de euro pentru cercetare și inovare în domeniul cipurilor, iar noile norme vor institui o rețea de centre de competențe pentru a aborda deficitul.
Un alt subiect dezbătut, în această sesiune, se referă la normele de protecție a jurnaliștilor, activiștilor, cadrelor universitare, artiștilor și cercetătorilor împotriva acțiunilor legale abuzive. Proiectul de directivă prevede standarde minime de protecție față de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice în Uniunea Europeană prin respingerea anticipată a acestor cazuri și nerecunoașterea hotărârilor pronunțate de țări terțe.
Parlamentul European va da, apoi, undă verde noilor reguli pentru a spori economiile de energie, va aproba noile norme ale Uniunii Europene pentru încărcarea autoturismelor electrice şi va vota propunerile de îmbunătățire a normelor interne privind transparența, integritatea și responsabilitatea eurodeputaţilor.
O corespondență transmisă de Adrian Ardelean.