Semnificaţia Postului Sfintelor Paşti, miercuri, la „Vestul Zilei”
Postul Paştilor este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. El a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea celor care urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului.
Articol de Mihai Junea, 1 martie 2017, 07:00
Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară: potopul, care trebuia să spele Pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi; 40 de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi; Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice.
Postul este practicat din cele mai vechi timpuri, ca mijloc de înălţare spirituală. El apare la toate popoarele lumii şi este unul din „pilonii” trăirii religioase. Fără post, nu poate fi vorba de depăşirea condiţiei umane.
Postul este, în primul rând, un exerciţiu de voinţă, fiindcă astfel credincioşii îşi dovedesc puterea psihică de a renunţa la ceva pentru un scop spiritual, ceea ce arată putere şi forţă interioară. În plan spiritual, postul trebuie să ducă la o disciplinare şi curăţare ale fiinţei, mentalului şi emoţionalului uman.
Pe plan alimentar, postul conduce spre o hrană minimă, naturală, non-animală.(Sursă:Actualitatea Prahoveană)
Invitatul ediţiei de astăzi a emisiunii „Vestul Zilei”,difuzată pe AM 630 kHz imediat după ştirile orei 18:00, este teologul Claudiu Răducu, de la Mitropolia Banatului, care va detalia semnificaţiile postului Sf,Paşti.
Telefoanele ascultătorilor: 0256 204545 sau 0372 561035. Pentru SMS-uri, nr. 0725 737373.
Realizator: Teodora Idvorean