Stretenia, ziua în care urşii sunt cei mai ‘pricepuţi meteorologi’
Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea este celebrată la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, care a fost dus la Templu din Ierusalim.
Articol de Radio Timișoara, 2 februarie 2015, 08:10
Această sărbătoare poartă în popor denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului şi este, în tradiţia populară, momentul în care putem afla dacă iarna se prelungeşte sau va lăsa loc primăverii.
Ursul a fost mereu un simbol puternic în tradiţia populară românescă. Dacă vorbim de prognoze meteorologice, oamenii din popor considerau că se pot încrede tot în puterea ursului. În funcţie de obiceiurile lui, urmau să decidă dacă încep cultivarea pământului sau mai aşteaptă, spune etnologul Maria Mândroane.
Ziua Ursului este prezentă în tradiţia românească. Ziua marmotei sau „Groundhog day” este recunoscută în tări precum Germania, Franţa şi Canada. Şi americanii din Pennsylvania sărbătoresc această zi, însă cum totul trebuie să fie mai mare, în Statele Unite ale Americii, la manifestările de aici participă anual în jur de 40 000 de oameni.