Timişorenii învaţă să facă noduri marinăreşti de Ziua Marinei Române
Timişorenii vor putea învăţa să facă noduri marinăreşti de Ziua Marinei Române, sărbătoare care începe să recâştige, de la un an la altul, tot mai multă simpatie în rândul bănăţenilor.
Articol de Radio Timișoara, 12 august 2014, 10:37
Ziua Marinei îşi deschide oficial porţile vineri, la ora 10:00, pe malul Begheiului sub Podul Tinereţii, cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat.
Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, spune că în premieră, în acest an, Forţele Navale Române participă la Ziua Marinei de la Timişoara, militarii reprezentanţi aducând spiritul marinăresc al acestei sărbători, prin ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj.
Vom asista la lansarea la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari, în cadrul evenimentului având loc şi dezvelirea unei plăcuţe comemorative dedicate aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begheiului, când s-au pus bazele ‘Societăţii de Luntrişoare’, prima asociaţie de canotaj de pe actualul teritoriu al României.
Pe parcursul întregii zile, vor fi pregătite o serie de evenimente precum expoziţia de navomodele participante la concursuri naţionale şi internaţionale, expoziţia de cărţi poştale din colecţia Octavian Leşcu şi o expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.
În premieră, la Ziua Marinei Timişoara vor avea loc expoziţii şi ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj, cum ar fi patronările (tehnici de înfăşurare a capătului unei parâme cu aţă de vele), înfăşurările, matiselile (tehnici de îmbinare a capetelor a două parâme sau a două cabluri, prin împletirea şuviţelor din care sunt făcute) şi prezentarea diverselor modele de împletituri.
La mijlocul secolului al XVIII-lea cursul râului Bega a fost modificat, regularizat, devenit primul canal navigabil de pe teritoriul actual al României.
De vechea activitate navală a Timişoarei mai aminteşte una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, Palatul Anger, unde a funcţionat Căpitănia Portului, fiind marcată de o ancoră ce se află pe unul din turnurile construcţiei.