Tipurile de interacțiuni care pot să erodeze viața de cuplu, analizate în rubrica ”Recomandarea psihologului”
Specialiștii care au studiat cuplurile de-a lungul timpului au identificat niște semne care pot duce la erodarea relației. Un prim indiciu la care e necesar să fim atenți este modul în care începem discuția cu partenerul nostru. Dacă suntem negativiști, atunci sunt șanse mari ca finalul discuției să fie unul sortit eșecului, deoarece de ambele părți simțim că există un blocaj. O recomandare în acele momente este să punem stop discuției și să o reîncepem mai târziu pentru a putea să abordăm mai obiectiv situația.
Articol de Radio Timisoara, 1 martie 2022, 08:42
Gottman a dat o denumire pentru interacțiunile negative ce apar în cuplu și a vorbit despre „cei 4 călăreți” care pot să ducă la finalizarea relației sau divorț, iar în ediția de astăzi o să vorbim despre criticism. Atunci când apare criticismul în relație avem tendința de a da vina pe celălalt pentru ce nu funcționează și folosim afirmații precum: „Ție nu-ți pasă.”,”Nu mă pot baza pe tine”, „Nu am cu cine să vorbesc”. Pentru a nu ajunge la conflicte este necesar să facem o distincție între criticism și exprimarea unei nemulțumiri. Critica are un caracter general și de multe ori transmitem partenerului că felul său de a fi reprezintă cauza conflictelor, pe când exprimarea nemulțumirii pune accentul pe cum ne simțim, se referă la un comportament precis și menționăm ce ne dorim de la celălalt.
Un exemplu de manifestare a nemulțumirii este următorul: „Sunt supărat pentru că astăzi ai uitat să iei copilul de la școală. Mâine ai putea să faci acest lucru?” versus „Tu mereu uiți să îți îndeplinești promisiunile și nu pot avea încredere în tine.”
În ediția viitoare vom vorbi despre defensivitate și modul cum ne poate influența viața în cuplu.
Vă dorim o săptămână liniștită.
Psihoterapeut Ioana Eva Cădariu:
Rubrica se difuzează în premieră pe frecvențele noastre FM marțea, după ora 8, în emisiunea ”Bună dimineața, Vest”.