? Tradiţii în a doua zi de Paşti
Articol de Radio Timișoara, 17 aprilie 2017, 07:17
În a doua zi de Paşti, creştinii ortodocşi şi greco catolici umblă cu pasca, adică se vizitează rudele apropiate pentru a vesti învierea lui Isus Hristos. Potrivit obiceiurilor, Lunea Albă, care deschide Săptămâna Luminată, este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării, astfel ăa orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiția spune că trebuie să stropești casa cu agheazmă și să dai de băut la rude.
O altă tradiție specifică a Lunii Albe era stropirea cu apă sau cu parfum. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În Transilvania, stropitul s-a practicat în familiile nobiliare până la sfârşitul secolului al XIX-lea, după care doar locuitorii satelor l-au mai păstrat. Tradiţia spune că fetele trebuie udate cu apa de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii. Obiceiul udatului, numit „locsolas”, se păstrează şi la oraşe. Aici, apa de izvor este înlocuita cu parfumuri sau deodorante mai scumpe sau mai ieftine, în funcţie gustul sau buzunarul fiecăruia. În unele sate din Transilvania, fetele îşi iau revanşă în cea de-a treia zi de Paşti, când e rândul băieţilor să fie stropiţi.
În satele bănăţene se păstrează numeroase tradiţii legate de sărbătoarea Paştelui. Unele unice pentru această zonă se întâlnesc în localitatea Gârlişte.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran:
Foto: ziarulunirea.ro