Tradiții păstrate la Mănăștur la sărbătoarea hramului bisericii
Locuitorii din Mănăștur, comuna Vinga, județul Arad, au sărbătorit astăzi, de Sfânta Parascheva, hramul bisericii din localitate. Cu această ocazie a avut loc, în biserica din localitate, aflată în plin proces de întinerire, alegerea nașilor rugii, dar și ceremonialul multisecular al împărțirii colacului.
Articol de Radio Timișoara, 14 octombrie 2021, 20:32
Nașii rugii, familia Cutean, Lavinia și Gheorghe, și-au așteptat oaspeții în prag. Lucrările nu s-au oprit decât pentru slujbele de sărbătoare, în timp ce în biserică se fac ultimele pregătiri. Colacul tronează în mijlocul mesei, iar cel mai tânăr enoriaș așteaptă începerea ceremoniei.
A început vecernia de rugă, cu participarea a șapte preoți din Arhiepiscopia Aradului și unul cu origini în Mănăștur, acum preot în Sânmartinu Sârbesc. Aranjamentul floral accentuează atmosfera de sărbătoare. Cei mici iau parte la bucuria colectivă în stil propriu.
Ceremonia împărțirii colacului presupune atât participarea preoților cât și a nașilor care predau ștafeta, familia Cutean, Lavinia și Gheorghe, și a celor care o preiau, familia Prodaniuc, Ion și Marinela. Colacul se taie în patru, apoi se stropește cu vin, după care se desparte cu nașii.
Dar ritualul este abia la jumătate. Colacul se reface apoi i se taie moțul. Preotul paroh Valentin Stâmbei mulțumește participanților și înmânează moțul nașilor. Moțul trece de la nașul prezent la cel ce preia ștefeta și fiecare gustă din colac, colac ce este udat cu o gură de vin.
Ceremonialul se încheie cu un cântec de mulțumire, apoi participanții se întâlnesc la o agapă prietenească ce are drept final, în bunul spirit creștin, rugăciunea „Tatăl nostru”. Să precizăm că biserica din Mănăștur, cu hramul Sfânta Parascheva, a împlinit anul acesta 190 de ani de existență.