Tratatul de la Maastricht, documentul care stă la baza Uniunii Europene, împlinește 25 de ani
Articol de Radio Timișoara, 9 decembrie 2016, 09:51
La 9 decembrie 1991, şefii de state şi guverne din cele 12 ţări care alcătuiau pe atunci blocul comunitar – între care francezul François Mitterrand şi germanul Helmuth Kohl – îşi dădeau acordul pentru transformarea Comunităţii Economice Europene în Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat în 1992 şi a intrat în vigoare un an mai târziu.
Principalul obiectiv al tratatului este crearea Uniunii Economice şi Monetare în trei etape. Conform tratatului, moneda unică europeană urmează să fie introdusă cel mai devreme la 1 ianuarie 1997 şi cel mai târziu la 1 ianuarie 1999. Pentru ca o ţară să participe la Uniunea monetară trebuie să îndeplinească anumite criterii economice (criteriile de convergenţă), prin care trebuie asigurată stabilitatea monezii unice. Criteriile de convergenţă sunt următoarele: politica financiară, nivelul preţurilor, al dobânzilor şi al cursului de schimb. În timp ce criteriul de politică financiară (deficit bugetar < 3% şi gradul de îndatorare < 60% din PIB) este un criteriu permanent, celelalte două au fost valabile numai pentru anul de referinţă 1997.
Pe fondul unui euro-scepticism în creştere, momentul va fi marcat astăzi în oraşul olandez Maastricht printr-o conferinţă specială la care vor participa președintele Comsiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schultz, precum şi fostul preşedinte al Consiliului European Herman van Rompuy, alături de Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.
Surse: Rador, descopera.ro/ Foto: Rador