Trenul Unirii a plecat de la Timișoara spre Alba Iulia pentru a reface drumul reprezentanților bănățeni din 1918
Articol de Radio Timișoara, 28 noiembrie 2018, 11:28
Articol de Radio Timișoara, 28 noiembrie 2018, 11:28
În această dimineaţă, din Gara de Nord din Timişoara a plecat trenul care reconstituie drumul parcurs de delegaţii bănăţeni către Alba Iulia, în în preajma zilei de 1 decembrie 1918.
Reprezentanţi din 20 de localităţi şi comune din Timiş au fost dornici să aibă parte de o călătorie prin care să retrăiească entuziasmul delegaţilor bănăţeni care s-au îndreptat spre Alba Iulia pentru adunarea din 1 decembrie 1918. Evenimentul de azi a fost realizat de istoricul Victor Bunoiu de la Direcţia de Cultură Timiş.
“S-a plecat de la credenționalele care se găsesc în Arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, mandate de reprezentarea ale delegaţiilor bănăţeni. Am identificat în județul Timiș 42 de primării care și-au trimis în 1918 reprezentanți la Alba Iulia, le-am trimis scrisori prin care am rugat să își desemneze din nou reprezentanții în 2018. Aproximativ 20 de primării au răspuns solicitării noastre. De ce Trnul Unirii? Pentru că în 1918 delegații bănățeni au plecat la Alba Iulia cu un tren spcial care s-a format din Lugoj”, spune Victor Bunoiu.
Delegaţia din Timiş care a plecat spre Alba Iulia numără în jur de 100 de persoane, reprezentanţi ai primăriilor sau persoane particulare care au dorit pur şi simplă să participe la această călătorie. Costul biletelor a fost suportat de Direcţia de Cultură Timiş.
“La Alba Iulia ne va aștepta Garda Națională, este o trupă care ține de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care ne va însoți la Sala Unirii unde ne vom întâlni cu oficialitățile locale, apoi va fi un moment oficial cu înmânarea credenționalelor adaptate după modelul celor din 1918 pentru toți participanții din județul Timiș care au hotărât să meargă alături de noi la acest eveniment. Va fi un program pentru participanți cu vizitare de muzee, cu un ghidaj din partea Muzeului Național al Unirii, vizitarea cetății Alba și seara ne vom întoarce în Timișoara”, mai spune Victor Bunoiu.
În 1918, au plecat la Alba Iulia 270 de delegaţi cu mandate de reprezentare din judeţul Timiş şi Caraş-Severin. Pe lângă aceştia, au mai fost alţi aproximativ 600 de bănăţeni care au plecat în oraşul Unirii.