Un bănățean, pe podiumul Campionatului Mondial de Construcție a Pantofului
Articol de Radio Timișoara, 23 mai 2023, 07:00
România a ajuns, pentru prima dată în istorie, pe podiumul unei competiții mondiale de contruit încălțăminte, ocazie cu care reprezentantul țării noastre a doborât și un record.
Bănățeanul Victor Vulpe, și-a adjudecat, la Londra, medalia de argint la Campionatul Mondial de Construcție Pantofului și a doborât recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. Este a doua participare a României la competiția care poate fi comparată cu Jocurile Olimpice, ca importanță în lumea designului de lux în materie de încălțăminte.
În 2019, Victor Vulpe a participat pentru prima dată la celebra reuniune internațională. Atunci nu a ajuns pe podium, dar a pus România pe harta creatorilor acestui domeniu fabulos.
“Campionatul acesta mondial funcționează după aceleași principii ca acum aproape 100 de ani. Cu patru luni înainte de jurizare, se dă o temă pe care trebuie s-o respecți 100% pentru că altfel ești depunctat. Tema de anul aceasta a fost o gheată. Se cheamă Black Balmoral boot, trebuie să aibe un bombeu acoperit, deci este o piesă separată. Pe urmă fețele sunt tăiate cumva de o linie orizontală care merge 360° și se întoarce în față, se închide cu șireturi până peste gleznă. Pot să zic că tema e foarte frumoasă. Recordul mondial se referă la densitatea cusăturii care prinde rama de talpa pantofului. Am doborât recordul anterior, nu știu dacă se poate mai mult, dar eu am încercat și n-am reușit mai mult de 30. Asta înseamnă că chiar dacă te chinui foarte tare, nu mai vezi pașii de la cusătură, vezi doar o linie care traversează marginea pantofului”, spune creatorul.
Victor Vulpe este artist licențiat în pedagogia artei și creează ceea ce acum numim pantofi “bespoke”. A început să lucreze cu piele de la 25 de ani, iar de vreo 20 de ani creează exclusiv încălțăminte de lux. Acum, la 49 de ani, a ajuns să încalțe cu pantofii unici personalități și clienți celebri, de la artiști plastici cu cotă internațională sau oameni de afaceri, milionari, manageri expați sau oameni pasionați.
“<Bespoke> înseamnă, din engleză a vorbi despre și asta vine de la be spoken about, și asta înseamnă că eu și clientul trebuie să avem o discuție cât mai amănunțită despre perechea de pantofi pe care o voi face. Odată ce ne vedem și stabilim modelul, inclusiv detalii, culori, texturi, format și înălțimea tocului, talpa din ce materiale, se pune plachiu nu se pune plachiu, șireturile, ce culoare, cum se termină șireturile, într-o chestie de metal, într-una de plastic. Toate astea trebuie puse la punct, trebuie să ne vedem ca să iau măsura. După care eu personal construiesc un calapod doar pentru el, calapodul acesta îi poartă numele și rămâne la mine în atelier și dacă mai vrea o pereche, îmi spune vrea o pereche maro și pot să iau calapodul de pe raft, știu pentru cine. Ei bine, pantofii ăștia i se potrivesc doar luni. Dacă îi dă cuiva împrumut, acela n-o se poate să-i poarte”, spune Victor Vulpe.
Pantofii realizați de Victor Vulpe nu sunt deloc ieftini, având în vedere că vorbim de încălțări speciale, unicat, la comandă. Prețurile variază între 3.000 și 5.000 euro.
“Depinde foarte mult de pretențiile clientului, dar poate să ajungă până la 5.000 euro. Este un un preț destul de mic în comparație cu alții din Europa. Avem de-a face cu ce cele mai bune materiale din Europa. Vorbesc de piele. Avem de-a face cu un proces care ține minim șase luni, poate să ajungă și la un an. Avem de-a face cu costuri enorme de producție, timp, ca sp tragi linie, să știi că nu e mult. În România, sunt foarte puțini clienți care pot își permite așa ceva. Noroc că în Europa există cultura asta pantofului clasic. Lor nu li se pare un preț foarte mare”, mai spune Victor Vulpe.
Absolvent al Facultății de Arte, secția pictură, cu câteva expoziții personale, Victor Vulpe a lăsat pensula și s-a orientat spre o altă materie primă, pielea. După ce și-a format mâna la confecționat curele și genți, începând din anul 2007 a ajuns să facă pantofi.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both.