Un campion la echitație vine să revitalizeze Manejul de la Timișoara
Manejul de la Timişoara, cândva cel mai mare manej acoprit din România a intrat de câţiva ani într-un con de umbră. Manejul de la Pădurea Verde vrea să renască acum pentru timișorenii care doresc să călărească la ei în oraș.
Articol de Radio Timișoara, 1 noiembrie 2017, 07:25
Laurenţiu Covaci, fostul campion naţional al României la călărie, a preluat conducerea Manejului de la Timişoara.
În 1988, regimul comunist a construit, la intrarea în Timişoara, de pe Calea Lugojului, cel mai mare manej acoperit din România de la acea vreme. Manejul de la Timişoara a fost tot timpul un apendice al Hergheliei de la Izvin, cea mai importantă bază ecvestră din capitala Banatului, si locul unde generaţii întregi de timişoreni au învăţat să călărească. Aici s-au perfectionat campionii Timişoarei la acest sport nobil. Printre ei şi Laureţiu Covaci, care după mulţi ani revine la Manejul timişorean ca administrator.
“După 13 ani de când am plecat din locul acesta, am revenit ca antrenor și administrator la Manejul de la Timișoara, locul în care m-am format ca sportiv, ca instructor, ca antrenor, locul în care am obținut printre cele mai frumoase rezultate și momente ale sportului ecvestru din cariera mea”, spune fostul campion național la călărie.
Laurenţiu Covaci şi-a propus să readucă manejul de la Padurea Verde în atenţia iubitorilor de cai, pentru că multă lume nici nu mai ştie că acesta funcţionează. Baza adăposteşte acum 20 de cai, care aşteaptă zilnic să fie călăriţi.
“Am regăsit manejul reabilitat, un lucru foarte important după aproape 30 de ani este recondiționat complet. Manejul aparține de Herghelia Izvin care, la rândul său, aparține de Direcția de Creștere și Ameliorare a Raselor de Cai din România care aparține de Romsilva. Mulți nu știu acest lucru. Manejul este un loc de competiţii, loc de pregătire a cailor regiei, dar şi un loc de agrement. Vreau să redevină un loc unde timişorenii să poată încăleca”, spune sportivul de performanță.
Covaci a avut cea mai interesantă experienţă în Kuweit, unde a stat un an şi jumătate. Un sezon a antrenat echipa Ministerului de Interne din capitala Al Kuweit. Laurenţiu Covaci este primul absolvent de facultate de sport din ţară cu lucrare de licenţă pe echitaţie.
“S-a aprobat de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului să se facă o specializare pe echitaţie, special pentru mine. Asta a fost în 2003. A fost un experiment cu echipa pe care o pregăteam atunci la Manej. Majoritatea antrenorilor, nu sunt mulţi, preferă să se înscrie la Şcoala de antrenori de la Bucureşti, care este de doi ani. Eu am devenit antrenor după ce am făcut Facultatea de Sport, patru ani, cu sportul de specializare echitaţie”, a mai spus Laurenţiu Covaci. Printre performanţele lui Covaci se află şi un titlu mondial, câştigat la o competiţie găzduită de Târgu Mureş, în 2002. A fost singura dată când România a câştigat o competiţie de acest nivel. Mai are titluri naţionale, un titlu de vicecampion balcanic, în 2003, la Salonic.
Cei care vor să călărească pentru agrement, trebuie să plătească 50 de lei pentru o şedinţă. Pe lângă Manej, în Timişora se mai poate călări la „Agronomie”, iar în Timiş mai sunt centre de echitaţie la Herneacova, Sânnicolaul Mare, Variaş, Săcălaz şi Chevereş.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both: