Vaccinul preventiv la copii, între necesitate şi reticenţa părinţilor, miercuri, la „Vestul Zilei”
”Să îmi vaccinez sau nu copilul?” este întrebarea pe care şi-o pun toţi părinţii încă din primele zile de viaţă ale celui mic. O mare parte dintre ei aleg să nu îl imunizeze, iar numărul lor este în creştere, potrivit oficialilor din Sănătate.
![Vaccinul preventiv la copii, între necesitate şi reticenţa părinţilor, miercuri, la „Vestul Zilei” Vaccinul preventiv la copii, între necesitate şi reticenţa părinţilor, miercuri, la „Vestul Zilei”](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/04/campanie_vaccinare_elevi_47102000.jpg)
Articol de Mihai Junea, 25 aprilie 2017, 18:15
Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%. Faţă de copiii născuţi cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.
Aceleaşi date arată că 30,3% dintre aceşti copii au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când procentul era de 26%.
Autorităţile se arată îngrijorate de această atitudine tot mai răspândită printre români şi declară că lucrează la o lege ce va reglementa şi în România situaţia vaccinării. Dacă în prezent, vaccinarea se face după o schemă de vaccinuri recomandate, pe care părinţii o pot refuza fără a suporta vreo consecinţă, în viitor aceştia ar putea suporta o serie de consecinţe.
Vom dezbate acest subiect în „Vestul Zilei” astăzi, pe AM 630 kHz, imediat după ştirile orei 18:00, împreună cu d-l dr.Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara.