? De fapt, nu putem colporta decât zvonuri ce nu s-au dovedit adevărate
Articol de Dana Florea, 19 septembrie 2017, 09:06 / actualizat: 20 septembrie 2017, 9:58
După ce, săptămâna trecută, am vorbit despre unul dintre cele mai noi cuvinte englezești intrate în limba română, adică despre binging, un ascultător al rubricii a ținut să îmi amintească un alt celebru cuvânt englezesc, banking, dintr-o altă celebră reclamă. „Tu cu cine faci banking” a intrat în folclor oarecum, așa cum au intrat și alte slogane. „A face banking” nu este neapărat o expresie folositoare, cred eu, fiindcă putem mai ușor spune „a face operațiuni bancare”. În fine, ar fi o discuție lungă, dar revin la ascultătorul meu care îmi reproșa că, prin semnalarea lui binging, colportez asemenea „barbarisme”, după cum scria el.
Ei bine, cuvântul, verbul a colporta este mai dificil de folosit decât pare la prima vedere. Ascultătorul meu voia să spună că „răspândesc”, „difuzez” asemenea cuvinte. Verbul a colporta este însă mult mai nuanțat și se referă la ceva mai aparte decât simpla difuzare a unor informații. A colporta, scrie DEX-ul, înseamnă a răspândi știri, zvonuri false. Așadar, actul colportării presupune difuzarea de minciuni sau, în cel mai bun caz, de zvonuri.
În al doilea rând, fenomenul colportării este unul de comunicare directă, orală. E ceea ce se cheamă o bârfă. De altfel, verbul a colporta este un neologism ce provine din limba franceză unde este un cuvânt compus: col porter, a purta pe gât sau în spate. Ați ghicit, col înseamnă „gât”, „guler”, iar porter, „a purta”.
Așadar, atenție cum folosiți verbul a colporta fiindcă nu puteți colporta decât bârfe sau zvonuri ce nu s-au dovedit încă adevărate.
(rubrică difuzată în 16 mai 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)