? Fizicienii timișoreni, în echipa de cercetare a datelor furnizate de acceleratorul de particule de la Geneva
Articol de Radio Timișoara, 21 iulie 2016, 09:43
Universitatea de Vest este parte din procesul de cercetare din cadrul Organizaţiei Europene de Cercetare Nucleară. România a devenit membru cu acte în regulă în urmă cu câteva zile iar acest lucru va însemna că mai multe centre universitare dar şi de cercetare vor prelucra datele primite de la acceleratorul de particule şi vor contribui la descoperiri ştiinţifice importante pentru umanitate.
Timişoara se află pe lista centrelor de cercetare care lucrează pentru CERN. Printre cercetătorii care vor analiza date de la acceleratorul de particule se numără profesorul Paul Gavrilă, de la Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest din Timişoara. El se va ocupa, alături de alţi specialişti, de experimentul ATLAS.
Acest expriment se desfășoară de câțiva ani. ATLAS este acronimul de la unul dintre cei doi detectori mari de la CERN, de fizică generală, unde se așteaptă să se facă descoperiri majore și s-au și făcut. Prelucrarea acestor date nu se face doar la sediul de la CERN, este un efort global, acel detector generează o cantitate imensă de date, care se distribuie pentru prelucare la centre din toată lumea, cum este și Universitatea de Vest.
Facultatea de Fizică este specializată în pregătierea de experţi, care ar putea lucra la Organizaţia Europeană de Cercetare Nucleară. Din păcate nu există suficienţi studenţi. În plus, mulţi nu se conformează cerinţelor, mai spune profesorul Paul Gavrilă.
Am dori să avem studenți mai mulți și mai buni, avem posibilitatea să îi orientăm, să îi trimitem să facă o carieră la CERN. Din păcate, în ultimii ani, cu toată această deschidere și cu toate că suntem întrebați dacă avem pe cineva deosebit pe care putem să îl trimitem pentru doctorat și pentru activități la CERN, nu am prea avut pe cine să trimitem.
Această nouă aderare oficială plasează universitatea de vest Timişoara în rândul celor 180 de instituţii la nivel mondial, implicate activ în cea mai mare colaborare ştiinţifică din istorie.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ioana Sapianu:
Foto: romanialibera.ro