AUDIO / Avem și noi Oscarul nostru. Și un machiaverlâc cu un singur „l”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 3 martie 2016, 11:08
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 1 martie 2016)
Ştiu că aveți în gând premiile Oscar decernate cu puțin timp în urmă, așa că, astăzi, o să vă spun câte ceva despre un Oscar autohton. Nu, nu este vorba despre un premiu din cinematografie, ci mă gândesc la un scriitor pe nume Oscar Lemnaru. Oscar Lemnaru — trăitor între anii 1907 și 1968 — a intrat în legendă grație mai ales celebrelor sale jocuri de cuvinte, calambururilor adică, din perioada interbelică. În celebra sa „Istorie a literaturii”, Călinescu îl amintește mai ales ca autor de calambururi. Evident, după 1944, Oscar Lemnaru a intrat în anonimat din cauza vremurilor grele din timpul ocupației sovietice și, mai apoi, ca urmare a cenzurii neiertătoare.
Dar să exemplific câteva calambururi marca Oscar Lemnaru. După ce Mircea Eliade s-a întors din India și a susținut o teză de doctorat despre Yoga, se spune că Oscar Lemnaru ar fi exclamat: „Sper că Mircea Eliade nu ne-a HINDUS în eroare cu sanscrita lui”. Dacă un asemenea calambur e explicabil ideologic, altele sunt mult mai lumești. Astfel, dintre multe, am ales unul ce face un melanj aparte de machiavelism și erotică.
Legenda spune că, în timp ce Oscar Lemnaru conversa la Capșa, o domnișoară superbă, suplă și legănătoare ca o trestie și-ar fi făcut apariția, firește însoțită de un domn. La care priveliște, Oscar Lemnaru ar fi exclamat așa: „Domnișoară, mijlocul dumneavoastră scuză toate scopurile”.
Ați înțeles, Oscar Lemnaru a inversat celebra formulă a lui Machiavelli, „scopul scuză mijloacele”.
Nu uit că susțin o rubrică despre corectitudine și vă semnalez o anomalie. Dacă Machiavelli se scrie cu doi „l”, nu înțeleg de ce „machiavelism” sau „machivelic” se scriu cu un singur „l”.