AUDIO / „Cârnatul” din puncte de suspensie e indigest
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 24 martie 2016, 08:23
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 30 ianuarie 2015)
Sunt unul dintre clienții fideli ai Facebook-ului unde postez, cum se spune printr-un cuvânt nou, tot soiul de texte. Dar și urmăresc felul în care „prietenii” se exprimă în scris. Dintre multele lucruri ce ar putea fi comentate, astăzi o să spun câteva cuvinte despre punctele de suspensie. Și primul lucru important cu privire la punctele de suspensie e faptul că aceste puncte sunt în număr de trei. Doar atât! Trei puncte de suspensie. „Cârnatul” de puncte mai mult sau mai puțin numeroase nu înseamnă altceva decât ignorarea semnelor de punctuație.
De regulă, punctele de suspensie se folosesc şi pentru a atrage atenţia cititorului. Ele sunt semnul unei emoții, al unei surprize, al unei perplexităţi, al semnalării unui fapt aparte. Iată un exemplu în care punctele de suspensie vor să sublinieze emoția:
„Din nou …, a câta oară …, despărțirea …”, scrie o Doamnă pe pagina ei de Facebook. Era de ajuns ca punctele de suspensie să fie folosite la sfârșitul frazei pentru a obține efectul dorit.
În următoarele două exemple însă folosirea punctelor de suspensie ne atrage atenția asupra unor lucruri aparte:
„După ce Miron Cosma s-a încris în… Asociaţia Victimelor Mineriadei, totul este posibil în România”. („România liberă”)
„Elena Ciută, ucisă de… cerb” („Evenimentul zilei”)
De asemenea, atunci când, în cadrul unui citat, sunt eliminate unul sau mai multe cuvinte, folosirea punctelor de suspensie între paranteze drepte, croșete — [ ] — este obligatorie. Dar asta este o altă chestiune ce privește mai ales munca de cercetare sau de editor.