AUDIO / Cine nu are bătrâni îi primește. Undeva prin America de Sud
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 21 martie 2016, 08:54
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 18 martie 2016)
O doamnă, care preferă să își păstreze anonimatul, mă întreabă dacă este potrivită expresia „la vârsta senectuții” fiindcă nu spunem „la vârsta tinereții”. Eu cred că expresia nu are nimic nepotrivit și remarc, în treacăt, că tinerețea este un drept de la sine înțeles, iar bătrânețea este un drept pe care trebuie să îl dobândești în fiece clipă. Epoca noastră contemporană este tot mai mult o societate eminamente puberă și adolescentină fiindcă Tinerețea — cu T mare — după cum știți, este numele râzgâiat al consumului. Ca să înțelegeți, copiii doresc, iar părinții cumpără. E în firescul lumii dintotdeauna acest lucru, dar mă tem că românii, atunci când ajung la senectute, încep să devină de prisos. Îndrăznesc să observ cu amărăciune că, atunci când vine vorba despre bătrâni, despre pensionari, ceea ce lipsește mai ales societății românești nu sunt banii, ci rolurile.
Am citit undeva, nu mai știu unde, că, atunci când se căsătoreau, tinerii miri ai unui trib sud-american primeau ca dar din partea comunității un … bătrân. Bătrânul urma să locuiască la noua familie și să le fie ajutor în toate, de la muncile neînsemnate până la, mai ales, sfaturi.
În acest fel, tribul a rezolvat, concomitent, o problemă socială (cea a vârstnicilor fără familie) și una de pedagogie familială. (Crizele din cuplu sau educația copiilor erau în fișa postului celui mai experimentat!)
Sigur că așa ceva e posibil doar în societățile ce privesc senectutea ca pe o virtute, și nu ca o rugină a ființei!
Poate că astăzi voiam să vă semnalez, alături de cuvântul senectute, și că Dna Dr. Ana Aslan, părintele Gerontologiei — adică a medicinei ce studiază îmbătrânirea — a profesat o perioadă la Timișoara, după înființarea Facultății de Medicină.
(Foto: srf.ch)