AUDIO / „Deținuți politici” sau „deținuți politic”?
Articol de Dana Florea, 7 mai 2019, 10:29 / actualizat: 7 mai 2019, 12:11
Săptămâna trecută, una dintre discuțiile care au ocupat spațiul dezbaterii publice a fost cea referitoare la trecutul comunist al procurorului general al României. Cred că vă amintiți, dar, preventiv, vă reamintesc că Augustin Lazăr, procurorul general al României, a fost acuzat de PSD că, înainte de 1989 ar fi împiedicat eliberarea a doi deținuți politici. Televiziunile au preluat imediat cazul și, pe ecranele televiziunilor de știri, au apărut două forme cu privire la statutul de deținut politic: „deținuți politici” și „deținuți politic”.
În primul exemplu, „deținuți politici”, „politici” este adjectiv, iar în sintagma „deținuți politic”, „politic” este adverb, adică nu își schimbă forma în funcție de gen, număr sau caz. Am căutat prin cărțile normative care este forma corectă, dar nu am găsit un răspuns clar. În primul rând, în DEX, la cuvântul „politic” nu este indicată și calitatea de adverb a cuvântului, deși ea este evidentă. Astfel, spunem „acționează politic”, „gândește politic” în care „politic” este adverb fiindcă răspunde la întrebarea „cum”. Așa se întâmplă și în propoziția „Coposu și Maniu au fost condamnați politic de comuniști”. Dacă însă avem propoziția „Coposu și Maniu sunt vechi deținuți politici”, „deținuți” este substantiv și gramatica ne arată că substantivul acceptă doar adjective pe lângă el. Dar nu vreau să complic foarte mult lucrurile și vă îndemn să spuneți și să scrieți „deținuți politici”. Poate fiindcă și asociația foștilor deținuți politici face același lucru.
(rubricã difuzatã în 17 aprilie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)