AUDIO / El creează sau crează?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 24 septembrie 2015, 09:45
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
A crea sau a creea? El creează sau crează? (rubrică difuzată în 16 decembrie 2014)
Astăzi o să ne ocupăm puțin de scrierea unor verbe. Dintre ele, un caz special este verbul a crea.
Am întâlnit grafii și pronunții destul de neașteptate: „a creea”, cu doi „e”, eu creiez, cu „i”, eu crez, sau el, ea crează cu un singur „e”.
Nu am invocat deloc până acum, în emsiunea mea, teoria, dar astăzi vă reamintesc că limba română are patru conjugări: conjugarea I, în -a (a desena, a mânca), a doua, în –ea (a vedea) a tria, în –e (a zice), a patra, în –i, -î (a iubi, a urî).
Verbul a crea, deși aparent se termină în -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar rădăcina este cre-. Pentru ușurință, conjugați-l ca și pe verbul a lucra, înlocuind lucr- cu cre-.
Așadar, eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-ează/cre-ează etc.
Dacă scriem crezi sau crez, crează nu greșim foarte grav. Doar că aceste forme nu aparțin verbului a crea, ci verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte două, forme populare ale aceluiași verb: eu crez, el/ea/ei/ele să crează.
Personal, am un crez și îi îndemn pe ascultătorii mei să crează: Limba română merită să fie vorbită corect!