AUDIO / El, Dumnezeu, din numele noastre
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 29 aprilie 2016, 07:38
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 29 aprilie 2016)
E Vinerea Mare și lumea creștinătății răsăritene e cernită fiindcă, astăzi dar și în veac, Mântuitorul e pus pe cruce și răstignit. În Evanghelia după Matei (27:46), citim următoarele: „Şi pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: „Eli, Eli, Lama Sabactani?” adică: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”
Unii lingviști spun că strigătul Fiului lui Dumnezeu e în aramaică, alții că, totuși, este în ebraică. Nu intră nici în scopul rubricii și nici în competența mea să tranșez acest lucru. Dacă ar fi să spun ceva simplu despre raportul dintre ebraică și aramaică, aș spune că ebraica era limba de cult, aproape neînțeleasă de popor, în timp ce aramaica era limba vie, vorbită de popor. Cert e că aramaica și ebraica sunt limbi înrudite și că El, în ebraică, înseamnă „Dumnezeu”. Iar acest cuvânt mic, dar care cuprinde în el tot universul, e prezent în multe nume ce vin din ebraică. Traducerea unor asemenea nume dă seama despre importanța sa. Astfel, EMANUEL se traduce prin „Dumnezeu este cu noi”; GABRIEL / GABRIELA înseamnă „omul puternic al lui Dumnezeu”, MIHAIL / MIHAELA vin de la ebraicul Miyka’el se se traduc prin „Cine este ca Dumnezeu?”. Am aflat acest lucru pe când aveam vreo 17 ani și, în Jimbolia adolescenței mele, am avut șansa să îl cunosc pe Mihail Avramescu, preotul paroh, evreu convertit la ortodoxie. El mi-a spus că a spune sau scrie Mihai și nu Mihail înseamnă a-l uita pe Dumnezeu din nume.
Reîntorcându-ne la semnificația numelui Emanuel, să ne amintim ce scrie în Evanghelia lui Matei 1:18-23 „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.”
Apropo, numele cel mai rânduit pentru un prunc născut în Duminica Paștelui ar fi Pascal. Nu avem prea mulți Pascali, dar numele de familie Pascu e mult mai frecvent.